Свет

Корупција у Европској унији: Прошле године проневерено 1,8 милијарди евра из фондова

Агенција за борбу против превара каже да је дошло до повећања од 7 одсто у односу на 2021.
Корупција у Европској унији: Прошле године проневерено 1,8 милијарди евра из фондоваGetty © Chung Sung-Jun / Stringer

Организација ЕУ за борбу против превара (ОЛАФ) открила је неправилности у вредности од 1,77 милијарди евра у 2022, док се број случајева који су истраживали повећао, наводи се у извештају.

ОЛАФ, који прати злоупотребу фондова ЕУ, саопштио је да су власти прошле године пријавиле 12.455 случајева, што је повећање од седам одсто у односу на 2021. годину.

Већина њих, 11.316 - рекорд свих времена - нису били кривични, већ су се тицали неправилности као што су лоше управљање, неуредно вођење евиденције или недовољне финансијске контроле. То представља повећање од осам одсто у односу на претходну годину, преноси "Политико".

Преосталих 1.139 случајева - што је повећање од два одсто у односу на претходну годину - односило се на различите врсте превара, укључујући тајне дослухе, манипулације процедурама набавки, сукобе интереса, надуване фактуре, утају царина, кријумчарење и фалсификовање.

Иако је број случајева порастао, износ новца "пао" је 13 одсто у односу на 2021. годину и свео се на "ограничен број појединачних случајева са великим финансијским утицајем", наводи се у извештају.

Током прошле године, ОЛАФ је затворио 256 случајева, који се тичу 625 милиона евра из фондова ЕУ који су враћени или је спречено да буду проћердани. Такође су отворили 192 истраге.

Европско јавно тужилаштво, задужено за кривично гоњење злочина против финансијских интереса ЕУ, покренуло је 865 истрага у вези са процењеном штетом од 9,9 милијарди евра.

"Извештај показује да су 2022. године, у контексту све већег броја трансакција, ЕУ и њене чланице наставиле да појачавају своје напоре да заштите новац пореских обвезника ЕУ", рекао је комесар ЕУ за буџет Јоханес Хан.

image