Србија и Балкан

Докле сежу пипци албанских лобиста?

У антисрпску кампању још од раније укључен је део политичког естаблишмента у САД који долази из Демократске странке, као и државни службеници из владајућих социјлдемократа и Зелених у Немачкој
Докле сежу пипци албанских лобиста?www.globallookpress.com © Olga Fedorova

Неке обавештајне службе уз помоћ албанских лобиста чине све да насилним путем издејствују предају Косова и Метохије.

Незадовољни што је председник Александар Вучић несаломив у намери да Србија никада не призна независно Косово, чине све да отежају живот Срба на Космету и увуку Београд у оружани сукоб с НАТО-ом, што је циљ Приштине, пише "Политика". 

Уз ову спрегу приметно је да организују акције које имају за циљ да помогну Аљбину Куртију да успешно ексивира обавезу да формира Заједницу српских општина да би покушај његовог етничког чишћења Срба гурнуо под тепих, последњих месеци је интензивирана синхронизована акција демонизације Београда и измишљање ратне опасности од Србије на Балкану.

Интензитет тих удара нарочито је постао снажан и очигледан претходних дана, након суровог обрачуна са Србима у Бањској.

У антисрпску кампању још од раније укључен је део политичког естаблишмента у САД који долази из Демократске странке, као и државни службеници из владајућих социјлдемократа и Зелених у Немачкој.

Реч је о онима који не желе добро Србији и годинама се залажу за насилну смену власти, оптужујући Александра Вучића за екстремизам, док управо они призивају Мајдан у Србији и увођење тврдих санкција.

У гневу се "посебно истичу" амерички сенатор оптужен за примање мита, од чега део у златним полугама, Боб Менендез и неуморни критичар Београда из немачког Бундестага Михаeл Рот.

Најдаље у отвореној мржњи отишао је аустријски "НАТО адвокат" Гинтер Фелингер, који позива на ново бомбардовање Србије, а претходно је отворено заговарао насилну смену власти у Београду на улици, по узору на Кијев 2014. године.

После недељног оружаног сукоба, који је осудио и Београд, чини се да би дипломатски и политички положај Србије био још тежи да се најпознатији албански лобиста Боб Менендез није привремено повукао с места председника Комитета за спољне послове, мада је одбио позив колега да поднесе оставку на функцију сенатора.

Притисци и напади на Србију са челних позиција спољнополитичких тела водећих западних парламената свакако ћe бити настављени будући да су се у томе до сада "истакли" и Михаeл Рот, председник Одбора за спољне послове немачког Бундестага, као и Алиша Кернс, председавајућа Одбора за спољну политику британског парламента.

Коментаришући Ротову изјаву, у којој је упитао како ћe Србија наћи оправдање за напад на северу "Косова", председник Вучић је рекао да није тражио никакво оправдање.

"Нисам тражио никаква оправдање, за разлику од њега који ће наћи оправдање и за то када пуцају на српску децу за Божић. Као што видите, ја сам осудио убиство албанских полицајаца, а Рот никада преко својих уста не може да превали да осуди Албанце за било шта, чак и када пуцају на српску децу", рекао је Вучић.

Менендез, најпознатији албански лобиста који никада није крио отворену мржњу према Србима, сада има много више проблема с правосудним органима САД.

"Реч је о човеку који је најмоћнији албански лобиста и не постоји нико ко је био лошији према Србима и ко је обављао прљавији посао у корист Албанаца од Боба Менендеза", рекао је Вучић.

Ненад Вуковић, председник Друштва лобиста Србије, каже да Бобу Мененедезу није први пут да одговара за примање мита.

Пре шест година је оптужба првобитно била одбачена, јер порота није могла да донесе јединствену одлуку. Он је 2017. оптужен да је вршио притисак на званичнике да реше спор око наплате "Медикера" у корист свог пријатеља Саломона Мелгена, обезбеђујући визе за докторове девојке и помагао у заштити уговора којим је лекар морао да обезбеди опрему за проверу луке у Доминиканској републици.

Вуковић за "Политику" каже да је сада реч о две оптужбе, једна је у вези са одређеним бизнисменима из Њу Џерзија, а у другој је реч сумњама да је прослеђивао информације египатској влади у вези с војном индустријом.

"Посебно је занимљива прва оптужба, јер се са сличним оптужбама суочио и амерички конгресмен Елиот Енгел познат по антисрпским ставовима. Реч је о држави у којој живи велики број Албанаца. Менендез се 'истицао' крајње неодговорним изјавама према Србима и имао честе нападе на председника Вучића и његова објективност се благо речено , може довести у питање и може се рећи да има везе са албанским интересним групама", рекао је Вуковић.

Пипци албанских лобиста, осим до врхова најмоћнијих западних институција, несумњиво сежу и до појединих утицајних кругова у самој Србији.

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић рекао рекао је за "Политику" да верује да у нашој земљи и на њеним различитим политичким половима, али и географским областима има оних који се радују, али и оних који жале због дешавања у вези са сенатором Менендезом.

"Грађани су веома добро упознати с којим политичарима у Србији, у Београду, али и другим градовима је сенатор Менедез остваривао срдачне контакте и коме је давао подршку, а које је оптуживао за кривично дело за које је само неколико недеља касније против њега на веома јаван начин поведен поступак", истиче Ђурић, додајући да би коментарисање самог поступка било непримерено са његове стране у овом тренутку, с обзиром на дужност коју обавља.

Mенендез је умешан у готово све што је могло да нашкоди интересима Србије и Срба. Тако је у мају ове године измислио да су угрожена прва Албанаца у "Прешевској долини", а отворено се залагао да не буде формирана ЗСО предвиђена бриселским споразумом, јер је, како је говорио то рецепт за катастрофу.

А пре само годину дана делегација Странке слободе и правде срела се са овим сенатором и, да апсурд буде већи, у том разговору су предложили Менендезу да се формира регионални центар против корупције и организованог криминала у Србији.

У јулу ове године састао се и бивши министар привреде Раде Баста, познат по својим антируским ставовима.

image