Свет

Швајцарски парламент одбио придруживање групи за санкције против Русије

Са 101 гласом против и 80 гласова за, доњи дом је одбио придруживање групи коју су 2022. године основале САД, Аустралија, Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Велика Британија и Европска комисија
Швајцарски парламент одбио придруживање групи за санкције против РусијеGetty © Bildagentur-online/Universal Images Group via Getty Images

Доњи дом швајцарског парламента одбио је данас предлог Зелене партије којим би се Швајцарска придружила међународној групи РЕПО за увођење економских санкција против Русије.

Са 101 гласом против и 80 гласова за, доњи дом је одбио придруживање групи коју су 2022. године основале САД, Аустралија, Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Велика Британија и Европска комисија, преноси Ројтерс.

Влада је претходно препоручила да се Швајцарска не придружује групи РЕПО, а министар привреде Бет Јанс је рекао да се предност такве одлуке огледа у могућности Швајцарске да организује мировни самит за текући сукоб Русије и Украјини.

Русија је већ одбила да учествује на том самиту, наводећи да је Швајцарска одбацила своју декларисану неутралност учествовањем у санкцијама ЕУ против Москве.

Швајцарска ће 15. и 16. јуна бити домаћин дводневне мировне конференције чији је циљ промовисање тзв. мировног плана председника Владимира Зеленског и швајцарског министра спољних послова Игнација Касиса.

Русија инсистира да је за мир неопходно да западне државе прихвате "нову стварност на терену", док Украјина инсистира на потпуном повратку њене територије и повлачењу руске војске.

image