Србија и Балкан

Нетанјаху одлучан да шаље трупе у Рафу и без подршке САД; Блинкен тврди: Треба вам план за дан после

Он је у разговору са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном рекао да нема начина да се другачије порази исламистички покрет Хамас
Нетанјаху одлучан да шаље трупе у Рафу и без подршке САД; Блинкен тврди: Треба вам план за дан после© AP Photo/Fatima Shbair

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је данас да је и даље одлучан да пошаље трупе у Рафу, на југу Појаса Газе. У Рафи је склониште потражило више од милион Палестинаца.

Нетанјаху подсећа да би ИДФ (Израелске одбрамбене снаге) послао и без америчке подршке, у случају да тако нешто буде потребно.

Он је у разговору са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном рекао да нема начина да се порази исламистички покрет Хамас без уласка у Рафу.

"И рекао сам му да се надам да ћемо то урадити уз подршку САД, али ако морамо - урадићемо то сами", рекао је Нетанјаху.

Блинкен је допутовао у Израел, у оквиру интензивних дипломатских напора током турнеје у региону Блиског истока да се постигне "трајни и тренутни прекид ватре" у Гази и одврати израелска офанзива на Рафу, преноси Ројтерс.

Док се САД противе тој офанзиви, Израел тврди да је она неопходна како би се искоренио Хамас.

Блинкен одговорио: Заглавићете у Гази

Ентони Блинкен је упозорио премијера да ће Израел, без плана за "дан после" Хамаса, бити годинама заглављен у Гази.

Блинкен је додао да ће у таквој ситуацији опадати међународни углед Израела и да ће његова национална безбедност бити у опасности, преноси "Тајмс оф Израел".

"Ви не разумете ово, а кад будете разумели, можда ће већ бити касно", казао је Блинкен и оценио да је, ако се тренутни трендови наставе, једини могући резултат је останак Хамаса на власти или анархија у Гази.

image