Свет

Нетанјаху не одустаје: Израелска војска ће ући у Рафу

Имамо неслагање са Американцима око потребе да уђемо у Рафу, казао је израелски премијер у комитету Кнесета за спољне послове и одбрану
Нетанјаху не одустаје: Израелска војска ће ући у РафуGetty © Amir Levy/Getty Images

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је данас да ће Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) ући у Рафу у оквиру копнене операције и да је то рекао председнику САД Џозефу Бајдену током телефонског разговора.

"Имамо неслагање са Американцима око потребе да уђемо у Рафу", казао је Нетанјаху у комитету Кнесета за спољне послове и одбрану, а преноси "Тајмс ов Израел".

"Не о потреби да се елиминише Хамас, већ о потреби да се уђе у Рафу. Не видимо начин да војно елиминишемо Хамас без уништавања ових преосталих батаљона. Одлучни смо да то учинимо", истакао је Нетанјаху.

Он је истакао да је председнику САД у њиховом јучерашњем разговору ставио до знања на најјаснији начин, да је Израел одлучан да заврши елиминацију наводних батаљона у Рафи.

Нетанјаху је нагласио да Израел мора да заврши војну елиминацију Хамаса.

"Не постоји замена за то, не можете то да заобиђете, не можете да кажете 'уништићемо 80 одсто Хамаса', 'уништићемо 20 одсто' јер ће се тих 20 одсто реорганизовати и поново преузети Појас (Газе) и наравно да ће представљати нову претњу Израелу, и наравно то ће, такође, бити победа шире осовине која нам прети - иранске осовине", рекао је Нетанјаху.

Он је, такође, признао да је Израел укључен у дипломатску борбу упоредо са војном борбом, у којој притисак на Израел расте.

image