Свет

Да ли ће Израел узвратити Ирану пре Пасхе?

Анкета коју је ове седмице спровео Хебрејски универзитет у Јерусалиму показала је да 52 одсто Израелаца сматра да земља не би требало да одговори на напад дроновима и ракетама, већ да оконча тренутну рунду непријатељстава
Да ли ће Израел узвратити Ирану пре Пасхе?© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Мало је вероватно да би Израел извео напад на Иран пре Пасхе, рекао је високи амерички званичник за Еј-Би-Си, и додао да би то увек могло да се промени.

Пасха је јеврејски празник посвећен успомени на ослобађање Јевреја из египатског ропства, почиње у понедељак и завршава 30. априла. 

Ирански Корпус гарде исламске револуције, и друго руководство, и даље су у стању приправности, а неки су у склоништима и подземним објектима, рекао је званичник.

Израелци подељени око одговора Ирану

Током шест офанзива Израела у Гази, јавност је углавном подржавала државни и војни врх, при чему огромна већина Израелаца подржава циљ уништења Хамаса и ослобађање талаца, који су и даље заробљени у палестинској енклави.

Међутим, консензус не постоји око тога како одговорити на претњу из Ирана, чији је удар на Израел поново пробудио страхове да би непријатељства која су захватила Блиски исток од напада Хамаса 7. октобра, могла да ескалирају у регионални сукоб, пише "Фајненшел тајмс".

Анкета коју је ове седмице спровео Хебрејски универзитет у Јерусалиму показала је да 52 одсто Израелаца сматра да земља не би требало да одговори на напад дроновима и ракетама, већ да оконча тренутну рунду непријатељстава. Остали сматрају да би Израел требало да се освети, чак и ако то значи ризик од продужења тренутне рунде.

"Сви су сагласни с циљевима рата у Гази. Али је ситуација прилично другачија с Ираном. Иран је компликованији", рекао је Нимрод Зелдин из Агам Лабс на Хебрејском универзитету, који је спровео студију.

image
VV inauguration
banner