Свет

Рекордан пад рејтинга британског премијера: Чак 75 одсто Британаца незадовољно његовим радом

Свеукупно задовољство његовим радом пало је на ниво који није виђен од 1978. године, па тако само 16 одсто испитаних Британаца одобрава његов рад на месту премијера, док је 75 одсто незадовољно
Рекордан пад рејтинга британског премијера: Чак 75 одсто Британаца незадовољно његовим радомGetty © Justin Tallis - WPA Pool/Getty Images

Рејтинг британског премијера Ришија Сунака пао је на рекордно низак ниво међу свим шефовима влада у протеклих 46 година, показало је истраживање које је спровео Ипсос.

Свеукупно задовољство његовим радом пало је на ниво који није виђен од 1978. године, па тако само 16 одсто испитаних Британаца одобрава његов рад на месту премијера, док је 75 одсто незадовољно, што је резултирало укупном оценом од минус 59 поена.

Ипсос додаје да је исту рекордно ниску вредност (минус 59) 1994. године забележио тадашњи премијер Џон Мејџор.

Истовремено, рејтинг владајуће Конзервативне партије такође је пао на рекордно низак ниво од 1978. године на 19 одсто.

Са друге стране, рад лидера опозиционе Лабуристичке партије Кеир Стармер одобрава 25 одсто испитаника, али је и његов укупни рејтинг негативан и износи минус 31 поен, што је такође антирекорд политичара за четири године како је челу опозиције.

Што се тиче подршке народа, Лабуристичку партију подржава 44 одсто, док је 84 одсто испитаника незадовољно радом актуелне власти.

Само 10 одсто је изразило позитивно мишљење о управљању државом.

Истовремено, 44 одсто испитаника верује да ће се Стармер боље носити са обавезама премијера, док је само 22 одсто изразило подршку Сунаку у вези са том функцијом.

У истраживању су учествовале 1.072 особе које је спроведено између 3. и 15. априла.

image
VV inauguration
banner