Свет

Спремни за сукоб, али не и за нуклеарно оружје: Норвешка одбила да "угости" НАТО трупе

Апсолутно је јасно да у Норвешкој у будућности неће бити распоређено нуклеарно оружје. Нисмо га имали ни током Хладног рата, а нити након 1989. године, поручио је главнокомандујући оружаних снага те земље Еирик Кристоферсен
Спремни за сукоб, али не и за нуклеарно оружје: Норвешка одбила да "угости" НАТО трупеwww.globallookpress.com © Maresa Pryor/13 h10b 8012

Норвешка је увек спремна да се брани у случају оружаног сукоба, али не намерава да трајно угости НАТО трупе и нуклеарно оружје, изјавио је главнокомандујући оружаних снага те земље Еирик Кристоферсен.

"Придружио сам се норвешким оружаним снагама 1988. Од тада је мој посао као војника да се припремим за могући сукоб. Неопходно је поуздано одвратити Русију од напада", казао је Кристоферсен за "Велт", одговарајући на питање да ли НАТО треба да се припреми за оружани сукоб са Руском Федерацијом.

Према речима норвешког врховног команданта, Руска Федерација се годинама наоружава на Арктику, отвара нове војне базе и реактивира старе, напуштене после Хладног рата.

"Апсолутно је јасно да у Норвешкој у будућности неће бити распоређено нуклеарно оружје. Нисмо га имали ни током Хладног рата, а нити након 1989. године", појаснио је Кристоферсен.

Он тврди да је око петине руских копнених снага повучено са Кољског полуострва како би се стационирали у Украјини и да то такође показује да се председник Путин не плаши НАТО напада у том региону.

"Не треба да се плаши, јер је НАТО одбрамбени савез", навео је он.

Кристоферсен је додао да верује да ће доћи до борбе између Руске Федерације и других арктичких држава, од којих су многе НАТО чланице, које ће бранити своје интересе, пошто, како наводи, "Русија жели да постане водећа сила на Арктику".

"Било би боље да сва нерешена питања решимо у миру, али сада, после руског напада на Украјину, није право време за то", оценио је он.

Раније је главнокомандујући естонске војске генерал Мартин Херем рекао да је та "земља спремна да удари Русију ако дође до сукоба између држава".

Штавише, верује да Талин може да рачуна на победу са односом 20 према један у корист естонске стране.

image
VV inauguration
banner