Свет

Страх и параноја на Балтику: Балтички лидери позвали НАТО да врати обавезни војни рок

Председници Естоније и Летоније тврде да европске државе у Алијанси морају да се припреме за "руску претњу"
Страх и параноја на Балтику: Балтички лидери позвали НАТО да врати обавезни војни рокGetty © picture alliance / Contributor

Председници Летоније и Естоније позвали су друге европске земље да учине више да се припреме за могућу оружану конфронтацију са Русијом - од регрутације и посебног пореза на одбрану до значајног повећања војних издатака.

Летонски лидер Едгарс Ринкевичс рекао је за "Фајненшел тајмс" да европске земље треба да се врате на нивое потрошње из доба Хладног рата и да би требало да размотре враћање обавезног војног рока како би повећале људство у одбрамбеним снагама.

"Постоји потреба за озбиљном дискусијом о регрутацији", рекао је Ринкевичс. "Нико не жели да се бори. Али проблем је што нико не жели да буде нападнут. И нико не жели да види Украјину да се дешава овде", додао је он.

Западни званичници у последње време упорно упозоравају да би Москва наредних година могла да нападне своје суседе - Естонију, Летонију или Литванију, три балтичке државе на источном крилу НАТО-а. Русија је више пута одбацила ове оптужбе као бесмислене и неосноване и поновила да не жели сукоб са Северноатлантском алијансом.

Естонски председник Алар Карис рекао је у одвојеном интервјуу да је посебан порез за финансирање војних издатака вредан разматрања, као и да би Европа требало да тежи да макар изједначи потрошњу на одбрану са САД, што подразумева удвостручење садашњих нивоа.

"Морамо нешто да урадимо. Најмање да буде пола-пола између Европе и САД. Било би боље за нас", рекао је Карис.

Естонска влада је изнела идеју о "порезу на одбрану" за финансирање повећања војне потрошње на три одсто БДП-а, иако је мало вероватно да ће ступити на снагу пре 2026. "То је један од начина да се новац директно уложи у одбрану и људи разумеју где тај новац иде", рекла је Карис.

Он је додао да је бивши амерички председник Доналд Трамп био у праву што је позвао Европу да троши више. "То је наша одбрана и ми то треба да урадимо за себе", рекао је он.

У међувремену, обавезни војни рок се враћа у Европу: Летонија је поново покренула обавезну војну службу прошле године, а Литванија и Шведска су то недавно учиниле. Естонија, Финска и Норвешка нису одустале од обавезног војног рока још од Хладног рата, док је Данска прошлог месеца предложила да се она прошири на жене заједно са мушкарцима.

У Великој Британији, генерал Патрик Сандерс, начелник генералштаба, у јануару је позвао на формирање "грађанске војске" иако је британска влада саопштила да не намерава да врати обавезни војни рок.

image
VV inauguration
banner