Свет

Паника због мобилизације: Сваког дана 10 Украјинаца покуша илегално да напусти земљу

Украјинци најчешће покушавају да напусте Украјину преко границе са Молдавијом и Румунијом, поручују из украјинске граничне службе
Паника због мобилизације: Сваког дана 10 Украјинаца покуша илегално да напусти земљуwww.globallookpress.com © Andriy Andriyenko

Свакога дана око 10 Украјинаца покушава илегално да пређе граничне прелазе и напусти земљу уз помоћ лажних докумената, потврдили су из украјинске државне граничне службе.

"Таквих случајева има сваког дана", додао је шеф ове службе Андреј Демченко, преноси ТАСС.

Према његовим речима, Украјинци најчешће покушавају да напусте земљу преко границе са Молдавијом и Румунијом. 

Како би се зауставио одлив становништва, органи за очување реда и припадници граничне службе заједно раде на правовременом разоткривању оваквих планова. 

Украјина је, подсетимо, у фебруару 2022. објавила мобилизацију која је и данас на снази. У међувремену, власти су донеле одређене измене у закон о мобилизацији, који је последњих месеци био у центру пажње украјинске јавности. Власти раде све што могу како мушкарци који могу бити позвани на фронт не би напустили земљу. Осим тога, добро је познато да се због дефицита људства на фронту неретко прибегавало и незаконитим мерама.

Припадници војних комесаријата хватали су људе на улици, без реда или икаквих критеријума, одводивши их тако са, на пример, пијаце, или улице директно на фронт, против њихове воље. 

Западни медији процењују да је до сада Украјину илегално напустило 650.000 мушкараца. 

image
VV inauguration
banner