Свет

Сукоб у Украјини гурнуо милионе људи у тој земљи у сиромаштво

Међу најугроженијим групама се налазе пензионери, инвалиди и расељена лица, пише "Економист"
Сукоб у Украјини гурнуо милионе људи у тој земљи у сиромаштвоGetty © John Moore

Две године сукоба у Украјини оставиле су милионе људи у тој земљи у тешкој економској ситуацији, а међу најугроженијима се налазе избеглице, инвалиди и старији грађани.

Бруто друштвени производ Украјине је 2023. године био 72 одсто од онога што је био 2021. Милиони су или остали без посла, или су им плате смањене од стране послодаваца који се боре за опстанак, пише "Економист".

Суком је многе гурнуо у сиромаштво, поготово оне који су се суочавали са финансијским проблемима и пре његовог почетка. Истраживање Светске банке из новембра прошле године показало је да је око девет одсто Украјинаца претходног месеца остало без хране.

Према подацима Центра за економску стратегију из Кијева, у марту ове године 23 одсто становника те земље имало је проблема са набавком хране, док је око 14 одсто људи било незапослено.

Проблеми су посебно видљиви код пензионера, који се муче да приуште чак и основне намирнице и лекове, пре свега због високе инфлације, која је 2022. године износила чак 26.6 одсто. Иако су пензије повећане, оне и даље у просеку износе тек око 135 долара, наводи "Економист".

Око 10 милиона Украјинаца су пензионери. Међутим, они нису једина угрожена група, навела је министарка за социјална питања Оксана Жолнович. Ту је и око три милиона људи који примају помоћ за инвалиде.

У Украјини се налази и око 3,7 милиона интерно расељених лица, углавном из источних области. Њих око 2,5 милиона су до 1. марта ове године добијали додатну помоћ, и износу од 51 до 77 долара месечно. Међутим, нови прописи су ту помоћ укинули за све који су способни да раде, те је број прималаца сада пао на 1,5 милиона.

Украјинске јавне финансије се такође налазе пред све већим изазовима. Процењује се да ће Украјини током 2024. године бити потребо око 37,3 милијарде долара помоћи из иностранства. Пошто је мало вероватно да ће Кијев добити цео тај износ, повећања пореза и кресање трошкова ће бити неопходни.

image
VV inauguration
banner