Економија

Да ли је европска енергетска криза завршена? Пад цена гаса крије веће проблеме

Земље сада имају залихе гаса, али године високих трошкова довеле су до свеопштег економског успоравања
Да ли је европска енергетска криза завршена? Пад цена гаса крије веће проблемеGetty © Olga Rolenko

Европа ће из зиме изаћи са пуним складиштима гаса, што је довело до пада цена енергената на ниво пре почетка Специјалне војне операције и одбацивања руског гаса.

Сада се поставља питање да ли је европска енергетска криза готова, после година високих трошкова за грејање и струју. Стручњаци упозоравају да нестбилна тржишта гаса и електричне енергије и све нижи рачуни указују на дубљи економски мамурлук који би могао да се продужи у наредну деценију.

"Да ли је енергетска криза завршена? Не", рекао је за "Гардијан" Томас Марзец-Мансер, шеф аналитике гаса у добављачу података ИЦИС. "Рекао бих да ми управљамо кризом. Али шира економска слика је постала самостална звер".

Иако се пад цена енергената на тржиштима пресликава и на ниже рачуне за струју и гас, Марзец-Мансек каже да "ниже цене саме по себи нису довољне да се артикулише крај енергетске кризе" и да "постоји шира економска слика коју треба размотрити".

Недавни пад тржишних цена делом је последица економског чемера изазваног енергетском кризом, каже он. Растући рачуни за енергенте покренули су инфлацију у великим економијама, што је довело до кризе трошкова живота која је успорила потражњу потрошача за новим производима.

Ово је са друге стране смањило економску активност широм индустријских средишта Европе и задржало поклопац на потражњи за гасом из тешке индустрије. Марзец-Мансер очекује да ће ове године потражња за индустријским гасом остати 20 одсто испод нивоа пре пандемије.

"Иако је гас приступачнији, још постоји смањена потражња за производима због кризе трошкова живота, што значи да се потражња за индустријским гасом још није опоравила", каже он.

Опоравак индустријске тражње спречио би да цене гаса падну на најниже вредности пре пандемије и послужио би да се подвуче све веће ослањање Европе на скупље изворе гаса течни природни гас (ЛНГ) који поморским путем стиже из САД по знатно скупљим ценама.

Ниже тржишне цене и већи трошкови ланца снабдевања такође значе да ће владине шеме за подршку инвестицијама у нове енергетске пројекте постати скупље за јавну касу, рекао је Роберт Џексон-Строуд, аналитичар у ИЦИС-у. "То је створило циклус који ће одјекивати још једну деценију", каже он.

image
VV inauguration
banner