Свет

Буданов упозорава Украјинце: Биће тешко од средине маја

Украјину ће потресати како унутарполитички проблеми, тако и проблеми на фронту, признали су из МО Украјине
Буданов упозорава Украјинце: Биће тешко од средине маја© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине (ГУР) Кирил Буданов упозорио је данас Украјинце да би средином маја и почетком јуна могло да дође до тешке ситуације за Украјину како на фронту, тако и у позадини, преносе данас руски медији.

"Чека нас доста тешка ситуација у скорије време", рекао је Буданов за Би-Би-Си.

Према његовим речима, Оружане снаге Украјине одавно имају проблеме системског карактера на фронту, а Руси су, признао је, постигли реалан успех у Авдејевки, која је за Украјинце било једно од главних утврђења.

Када је реч у унутрашњој ситуацији у земљи, Буданов је рекао да очекује проблеме који ће се тицати питања легитимитета власти, будући да парламентарни и председнички избори нису одржани ове године. То, подсетимо, није било реализовано због ратног стања, које је у земљи на снази од 2022. године, а ни председник Украјине Владимир Зеленски, како се чини, није био заинтересован за њих

Петогодишњи мандат Зеленског, иначе, истиче 21. маја. 

Подаци једног од последњих истраживања које је спровела компанија "СОЦИОС" показују да би Зеленски на председничким изборима, да су одржани у марту ове године, изгубио од бившег главнокомандујућег украјинске војске Валерија Залужног, под условом да се он у међувремену посветио политици и основао своју партију. 

Према истом истраживању, 31,3 одсто испитаника би пружило подршку Залужном, док би за Зеленског гласало 21,7 одсто грађана. У другом кругу избора, победа Залужног би била још већа – 67,5 гласова отишло би бившем главнокомандујућем, а 32,5 одсто тренутном председнику Украјине. 

image