Свет

Грчка и Шпанија под притиском: Сви знамо коме су потребни "патриоти"

И Румунија и Пољска би требало да размотре да ли ће Кијеву испоручити своје ПВО системе
Грчка и Шпанија под притиском: Сви знамо коме су потребни "патриоти"© Peter Mueller/Bundeswehr via Getty Images

Грчка и Шпанија су под интензивним притиском савезника из ЕУ и НАТО-а да обезбеде више система противваздушне одбране Украјини, а Кијев се припрема да затражи додатну помоћ на састанку министара спољних послова и одбране ЕУ.

Притисак да се донирају системи појачаће се на састанку министара спољних послова и одбране свих 27 држава чланица ЕУ у понедељак у Луксембургу, пише "Фајненшел тајмс".

Украјински председник Владимир Зеленски поручио је да је његовој војсци хитно потребно седам додатних ПВО система, попут америчког "патриота" и совјетског С- 300

"Патриоти се могу назвати системима противваздушне одбране само ако су активни и спасавају животе, не ако стоје непомични негде у складиштима", рекао је Зеленски.

Само је Немачка најавила да ће услишити његове молбе, а остали лидери ЕУ, према изворима "Фајненшел тајмса" на прошлонедељном самиту лично су позвали шпанског и грчког премијера Педра Санчеза и Киријакоса Мицотакиса да донирају неке од својих система.

Двојици лидера, чије оружане снаге заједно поседују више од десет система "патриот плус", речено је да њихове потребе нису тако велике као украјинске и да се не суочавају са било каквом непосредном претњом.

"Сви знамо ко их има, сви знамо где су и сви знамо коме су заиста потребни", рекао је један од званичника.

Под нешто мањим притиском су Пољска и Румунија, које се ипак сматрају рањивијим с обзиром на то да су на граници са Украјином.

Кијев тренутно има има најмање три система "патриот", укључујући један који су испоручиле САД и два из Немачке. Украјина такође користи ракетне системе земља-ваздух дугог домета које је развио бивши Совјетски Савез, укључујући системе С-300 и С-200.

Пресретачи противваздушне одбране вероватно ће бити укључени у нови пакет помоћи САД који је у суботу одобрио Представнички дом.

Санчез је након састанка са Зеленским прошлог месеца рекао да ће Шпанија "2024. испоручити нова средства како би помогла Украјини".

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је у петак да очекује да ће нове најаве о испорукама противваздушне одбране "ускоро бити објављене", али није изнео никакве детаље о земљама или оружју које је укључено.

image