Свет

Потрага Аналене Бербок: Где су нестали "патриоти" за Украјину?

У протеклих пар недеља "патриот" је поново доспео у центар пажње и то не због своје "чудотворности", већ због апела украјинског председника Владимира Зеленског и министра спољних послова Дмитра Кулебе да се Кијеву испоручи још ракета и батерија овог система
Потрага Аналене Бербок: Где су нестали "патриоти" за Украјину?Getty © Soeren Stache/picture alliance

Оружане снаге Руске Федерације су од почетка године интензивирале ракетне ударе по циљевима у дубини украјинске територије, а од марта је примећено и појачано дејство лутајуће муниције, крстарећих и тактичких балистичких ракета по кључним енергетским и инфраструктурним објектима Украјине.

Осим што су учесталији, напади руске војске су знатно прецизнији, а забележен је и већи проценат успешних удара. Разлог због ког у последња 3-4 месеца готово све ракете и дронови-камиказе успевају да дођу до својих циљева огледа се у одређеним модификацијама у тактици, као и самим системима наоружања, али и у недостатку ракета ПВО са којима се украјинска војска одавно суочава.

Тако је у протеклих пар недеља "патриот" поново доспео у центар пажње и то не због своје "чудотворности", већ због апела украјинског председника Владимира Зеленског и министра спољних послова Дмитра Кулебе да се Кијеву испоручи још ракета и батерија овог система ПВО.

Једна од првих реакција са Запада на прошлонедељну изјаву Кулебе да "савезници Кијева имају више од 100 таквих система, али да не желе да испоруче ни пола десетине", дошла је из Немачке, и на жалост украјинских званичника није звучала охрабрујуће.

Наиме, министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок је након јучерашњег састанка са молдавским колегом током конференције за новинаре изјавила да је "Украјини хитно потребно више ракета за системе ПВО, али да Берлин нема шта да испоручи", и додала да су "нажалост, залихе, нарочито наших система 'патриот' поприлично истрошене".

Стога се поставља питање шта се десило са немачким "патриотима", и да ли је заиста у питању немогућност или пак невољност да се ови системи испоруче Украјини.

Колико "патриота" је Украјини испоручила Немачка

Према доступним подацима, до данас Украјини је испоручено укупно три батерије и четири додатна лансирна возила, која се највероватније држе у резерви и користе за резервне делове, или као замена за оштећена/уништена возила. Сви испоручени системи распоређени су у оквиру 96. и 138. ракетне бригаде ПВО и користе верзије ракета ПАЦ-2 и ПАЦ-3.

Од ове количине, Немачка је испоручила две батерије и два додатна возила, и до скоро није било познато колико је ракета ПАЦ-2 и ПАЦ-3 за ове системе Берлин испоручио Кијеву.

Након испоруке, процењује се да је Бундесверу на располагању остало 11 оперативних батерија "патриота", а крајем марта потврђено је да је Берлин са компанијом "Рајтеон" склопио уговор у вредности од 1,2 милијарде долара који обухвата набавку још четири батерије америчког система ПВО.

У ову цену су укључени радари, лансирна возила, станица за управљање ватром, станице за напајање електричном енергијом и друга помоћна возила, као и резервни делови. Стога је јасно да Немачка има, односно да ће имати сасвим довољно "патриота" за своје потребе. Међутим, упитно је да ли Бундесвер тренутно има довољно ракета како би "намирио" све оперативне батерије.

Недостатак ракета, а не система

Када је говорила о истрошености залиха, немачка министарка спољних послова је највероватније мислила на ракете земља-ваздух ПАЦ-2 и ПАЦ-3 које користе "патриоти", а не на саме системе, односно лансирна возила, радаре и друге компоненте. 

Ово потврђује и уговор о набавци 1.000 ракета за "патриоте", који је потписан 4. јануара, са циљем да се побољша противваздухопловна одбрана Европе услед "претње од Русије". Према доступним подацима, вредност уговора процењује се на око 5,5 милијарди долара, а документ су потписале Немачка, Холандија, Румунија и Шпанија.

Како је тада саопштено из НАТО агенције за подршку и набавку, према уговору план је да у сарадњи "Рајтеона" и немачке компаније "МБДА", на територији ове европске државе буде направљено постројење за производњу поручених ракета, а ради се о верзији ГЕМ-Т, односно унапређеној варијанти ПАЦ-2.

Од 1.000 ракета, немачки удео износи 500, при чему ће првих 100 испоручених, у вредности од 602 милиона евра, послужити као замена за пројектиле послате Украјини, што заправо говори колико је Берлин ракета испоручио Кијеву.

На основу овог уговора се може видети и да цена једне унапређене ПАЦ-2 (са свом опремом за одржавање и резервним деловима) износи око 6 милиона евра (6,5 милиона долара), што је знатно више од стандардне цене од 4 милиона долара за новију ракету ПАЦ-3, која изгледа важи само за Оружане снаге САД.

Очекује се да ће прва тура поручених ракета бити испоручена у наредних шест година, тј. до 2030, док ће остале пристизати до 2034. године.

Не могу да произведу колико Украјина може да потроши

Као што је поменуто, претпоставља се да је Немачка Украјини испоручила 100 ракета за "патриоте", међутим, за сада није познато колико су ракета испоручиле Холандија и САД. Ипак, оно што се зна јесте да су током првог уништавања или онеспособљавања америчког система ПВО, које се догодило 16. маја 2023. године, украјински ракеташи у распону од два минута, тј. 120 секунди, лансирали око 30 ракета у покушају да пресретну надолазеће руске ваздушне циљеве.

Имајући у виду количину крстарећих ракета које је руска војска тог дана лансирала ка положајима америчких система, и то из различитих праваца, као и чињеницу да "патриот" функционише по принципу две ракете на један циљ, јасно је због чега су Украјинци искористили толико пројектила у тако кратком временском року.

Ипак, то не мења чињеницу да је за два минута потрошено 6 одсто годишње производње ракета ПАЦ-3, која је у 2022. години износила укупно 500 ракета

Оно што читаву ситуацију са употребом "патриота" у Украјини чини трагикомичном јесте цена једне батерије система, самих ракета за пресретање, као и руских крстарећих и тактичких балистичких ракета које амерички систем треба да пресретне и које су се користиле за уништавање истог.

Наиме, све компоненте "патриота" које су Оружане снаге Руске Федерације до сада уништиле, или оштетиле гађане су ваздухопловним балистичким ракетама 9-С-7760 "кинжал" чија се вредност процењује на око милион долара и ракетама 9М723 комплекса "искандер-м", које коштају око два милиона долара по комаду.

Подсећања ради, вредност једне батерије америчког система ПВО је око 1,1 милијарду долара (и то на америчком тржишту). Такође, већ је речено да цена појединачне ракете износи између 4 и 6,5 милиона долара, у зависности од варијанте, и тога да ли је намењена за америчку или војску неке стране државе.

Стога се за пресретање једне руске крстареће или балистичке ракете, просечне вредности између 1 и 3 милиона долара, мора лансирати бар две ракете "патриота" чија је укупна вредност 8-13 милиона долара. Наведени подаци довољно говоре о (не)исплативости употребе америчког система, који се до сада и није баш показао као "чудотворно оружје" како су га често описивали бројни украјински и западни медији.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner