Свет

Северна Кореја испалила неколико балистичких ракета кратког домета

Ово је прво лансирање балистичке ракете од када је Северна Кореја пробно испалила нову балистичку ракету средњег домета са хиперсоничном бојевом главом
Северна Кореја испалила неколико балистичких ракета кратког дометаGetty © Kim Jae-Hwan/SOPA Images/LightRocket

Северна Кореја је данас испалила неколико балистичких ракета кратког домета ка Источном мору, саопштила је јужнокорејска војска. Генералштаб јужнокорејске војске (ЈЦС) је саопштио да је открио да је неколико балистичких ракета кратког домета лансирано из региона Пјонгјанга у 15.01 часова по локалном времену, пренела је агенција Јонхап.

Севернокорејске ракете су летеле око 300 километара и слетеле у море, наводи у поруци ЈЦС прослеђеној новинарима.

ЈЦС није изнео више детаља, истичући да је анализа у току. ЈЦС је осудио лансирање ракета као "јасну провокацију" која озбиљно угрожава мир и стабилност на Корејском полуострву и обећао да ће бити у стању повећане будности у случају додатних лансирања.

Ово је прво лансирање балистичке ракете од када је Северна Кореја пробно испалила нову балистичку ракету средњег домета са хиперсоничном бојевом главом.

Северна Кореја је саопштила да је тестирала "супер велике бојеве главе" за стратешку крстарећу ракету и да је у петак испалила нову противваздушну ракету у Жутом мору.

image
VV inauguration
banner