Свет

Пјонгјанг тестира ракете и живце: Американци у страху да Кимови пројектили могу да стигну до Гуама

Јужна Кореја тврди да је најновије тестирање пројектила заправо представљање извозног потенцијала Пјонгјанга Русији
Пјонгјанг тестира ракете и живце: Американци у страху да Кимови пројектили могу да стигну до Гуамаwww.globallookpress.com © Kim Jae-Hwan/Keystone Press Agency

Северна Кореја је успешно тестирала мотор на чврсто гориво за свој нови тип хиперсоничне ракете средњег домета, известили су државни медији, наводећи да је постигнут напредак у напорима да се развије снажнија, агилнија ракета дизајнирана да погоди удаљене америчке циљеве.

Хиперсонична ракета је једна у низу високотехнолошких система наоружања које је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун 2021. јавно обећао да ће увести у употребу како би се изборио са продубљеним непријатељством САД. Спољни стручњаци кажу да Ким жели модернизовани арсенал наоружања како би од Вашингтона извукао ублажавање санкција.

Агенција КЦНА наводи да је Ким рекао да је стратешка вредност нове ракете средњег домета једнако важна као и интерконтиненталне балистичке ракете које циљају копно САД.

Ракете средњег домета које поседује Северна Кореја су системи наоружања који су првенствено усмерени на напад на америчку пацифичку територију Гуам, где се налазе америчке војне базе. Уз подешавање домета, пројектили се могу користити за гађање ближих циљева попут америчких војних објеката на јапанском острву Окинава, кажу стручњаци, преноси "Политико".

У међувремену, огласила се Јужна Кореја која тврди да је тест био начин за Пјонгјанг да изрекламира своје нове пројектиле Русији. Запад тврди, без конкретних доказа, да Пјонгјанг снабдева Москву оружјем и муницијом за Специјалну војну операцију.

Јужнокорејски министар одбране Шин Вонсик рекао је да није јасно да ли је тестирање послужило за јачање снага Пјонгјанга на првој линији фронта или за представљање онога што би Русија могла да употреби у Украјини.

"Постоје добре шансе да су они последњи тест перформанси пре извоза у Русију", рекао је Шин новинарима.

Министар одбране Јужне Кореје тврди да је Северна Кореја од сусрета Кима и Владимира Путина у септембру Русији послала око 7.000 контејнера са оружјем. Наводно, контејнери могу да садрже око три милиона граната од 152 мм, преноси "Блумберг".

Русија заузврат Северној Кореји шаље храну, сировине и делове који се користе у производњи оружја, рекао је Шин. Ако се повећа промет оружја, Русија ће вероватно послати више војне технологије Киму, повећавајући претњу Пјонгјанга региону, додао је он.

Москва и Пјонгјанг су више пута негирали оптужбе за трансфер оружја, што није спречило Запад да "страхује" да би Северна Кореја сада своје оружје могла да извози и у друге земље.

image