Свет

Бивши Обамин саветник оптужен за сексуалне злочине против деце

Бивши саветник америчких лидера оптужен је за поседовање непристојних слика и организовање сексуалних преступа над децом у Великој Британији
Бивши Обамин саветник оптужен за сексуалне злочине против децеGetty © Jose A. Bernat Bacete

Против некадашњег саветника за борбу против тероризма бившег председника САД Барака Обаме и његове државне секретарке Хилари Клинтон подигнуте су оптужнице у вези с педофилијом у Великој Британији.

Суд у Лутону терети Рахамима "Рамија" Шаја за поседовање непристојних слика деце и договарање извршења сексуалних деликта над децом.

Он је ухапшен крајем фебруара и у затвору у Бедфорду чека на саслушање у јуну, а суђење треба да почне у августу, пренео је "Дејли мејл". 

Шај је имао више функција у Обаминој администрацији, укључујући и координацију напора америчке владе у борби против Талибана и терориста Ал Каиде. Био је виши саветник у Министарству финансија САД од 2008. до 2014. године, где је радио на ометању финансирања тероризма и помагао прекоокеанским савезницима да уведу санкције непријатељским владама. Такође је саветовао начелнике генералштаба Пентагона.

На Шајевој страници на Линкдину, која је у међувремену избрисана, такође се наводи да је саветовао Међународне безбедносне снаге предвођене НАТО-ом у Авганистану.

Студирао је на Универзитету Колумбија у Њујорку, а наводно је у последње време радио у америчком банкарском гиганту "Сити груп". Портпарол компаније рекао је за "Дејли мејл" да Шај више није запосленик "Сити група".

image
VV inauguration
banner