Свет

Случај Џефри Епстин: Име Била Клинтона на листи сарадника педофила

Име бившег председника наводно се појављује више од 50 пута у судским документима о озлоглашеном педофилу
Случај Џефри Епстин: Име Била Клинтона на листи сарадника педофилаGetty © Alex Wong / Staff

Бивши амерички председник Бил Клинтон биће идентификован као "Џон До 36" (Непознати/НН лице) у судским документима који се тичу преминулог педофила Џефрија Епстина, пише Еј-Би-Си Њуз. Клинтонов однос са педофилом нашао се под лупом јавности и власти након Епстиновог хапшења 2019.

Стотине страница редигованих докумената, са којих је скинута ознака тајности, требало би да буду објављене по налогу судије са Менхетна. Документа потичу из грађанске тужбе из 2015. коју је Вирџинија Жифре покренула против Гислејн Максвел, која је прошле године осуђена на 20 година затвора због трговине људима и помагању Епстину у сексуалном злостављању тинејџерки.

Како преноси Еј-Би-Си, Клинтон се у досијеима помиње више од 50 пута. Речено је да се већина помињања односи на неуспешне покушаје Жифре да примора Клинтона да сведочи против Епстина и Максвел.

Више од 170 других појединаца раније познатих као НН лица, биће именовано у документима.

Епстин је 2008. године био у затвору због подстрекивања детета на проституцију. Поново је ухапшен 2019. и оптужен за сексуално злостављање десетина малолетних девојчица, укључујући Жифре, али је пронађен мртав у својој затворској ћелији на Менхетну пре него што се појавио на суђењу. Његова смрт је званично проглашена самоубиством.

Клинтон је 2019. издао саопштење у којем је рекао да "никада није био на (Епстиновом) острву Мали Сент Џејмс", где се верује да су се десили неки од Епстинових најгорих преступа, и да "не зна ништа" о Епстиновим злочинима. Међутим, Жифре је тврдила да је више пута видела Клинтона на острву, што су потврдили и члан Епстиновог особља и један од Клинтонових бивших помоћника.

Дневници летова показују да је Клинтон путовао Епстиновим авионом - Боингом 727 названом "Лолита експрес" - најмање 26 пута, наводно без својих телохранитеља. У својој изјави из 2019, Клинтон је признао да је четири пута путовао "Лолита експресом" али да није посетио острво.

Случај против Максвелове окончан је 2017. вансудским поравнањем, као и тужба коју је Жифре покренула против принца Ендруа 2021, тврдећи да су је Епстин и Максвел продали принцу. Кривични поступак против Епстина окончан је после његове смрти, а Максвел је 2022. године осуђена на 20 година затвора због подвођења малолетних лица и сексуалне трговине малолетним девојчицама.

image