Свет

Берлин притиска Вашингтон: Пошаљите још "патриота" Украјини

Кампања притиска Немачке на САД део је координисаних напора да се партнери из НАТО-а и ЕУ натерају да појачају помоћ Украјини у области ПВО
Берлин притиска Вашингтон: Пошаљите још "патриота" УкрајиниGetty © Sean Gallup / Staff

Влада немачког канцелара Олафа Шолца позвала је САД да испоруче још најмање један противракетни систем "патриот" Украјини како Кијев покушао да затвори рупе у ваздушној одбрани док Русија јача нападе, пише "Блумберг" позивајући се на изворе.

Кампања притиска Берлина на Вашингтон део је координисаних напора да се партнери НАТО-а и Европске уније натерају да појачају помоћ Украјини у области противваздушне одбране, рекли су извори.

Немачка ће такође наставити да врши притисак на европске савезнике ове недеље, укључујући Француску и Италију, да процене шта су у стању да испоруче.

Ово је, пише "Блумберг", другачија улога од оне коју је Шолцова влада донедавно играла, са одуговлачењем слања помоћи Украјини. Шолц се и даље противи слању крстарећих ракета "таурус" Кијеву, страхујући од ескалације сукоба.

Немачки канцелар је, међутим, обећао још "патриота" и других ПВО система Украјини. Кијев недељама вапи за "патриотима", али су до сада добили само три из Немачке, док су им друге ЕУ земље обећале још шест.

"Ако би Американци послали 'патриоте', то би много помогло", рекао је немачки министар економије Роберт Хабек.

У међувремену, Представнички дом Конгреса одобрио је, после вишемесечног застоја, нови пакет помоћи Украјини и председник САД Џозеф Бајден је обећао Кијеву да ће војна опрема и муниција ускоро стићи.

Иначе, ово није први пут да Шолц "притиска" Бајдена. Захваљујући одлуци Берлина да Кијеву пошаље "леопарде", америчка администрација им је послала своје "абрамсе".

image
VV inauguration
banner