Свет

Стиже ли нова тура АТАКМС-а? Шта ће се све наћи у склопу новог америчког пакета помоћи за Украјину

За сада није познато које ће тачно наоружање и средства ратне технике бити купљена Украјини од ових 14 милијарди долара, али се из скорашњих саопштења и изјава званичника америчког министарства одбране може наслутити шта би Кијев могао да "добије" од свог највећег савезника
Стиже ли нова тура АТАКМС-а? Шта ће се све наћи у склопу новог америчког пакета помоћи за УкрајинуGetty © Hannah Beier

Представнички дом Конгреса САД је 20. априла усвојио закон о пакету помоћи Украјини, у вредности од око 61 милијарде долара. Ова одлука донесена је након више месеци застоја, због ког се украјинска војска већ дуже време суочава са недостатком муниције и кључних система наоружања.

Међутим, важно је нагласити да неће читава сума бити намењена Кијеву, већ да ће она бити расподељена на следећи начин – око 27 милијарди долара биће потрошено за обнову залиха америчке војске и друге услуге у сфери одбране, око 14 милијарди биће издвојено за куповину наоружања за Украјину и то искључиво од одбрамбених компанија у САД, 11 милијарди је намењено за "текуће војне операције САД у региону (Европи)", док ће 8 милијарди бити утрошено на обезбеђивање хуманитарне и социјалне помоћи за Украјину, попут плата и пензија.

За сада није познато које ће тачно наоружање и средства ратне технике бити купљена Украјини од ових 14 милијарди долара, али се из скорашњих саопштења и изјава званичника америчког министарства одбране може наслутити шта би Кијев могао да "добије" од свог највећег савезника.

Најаве америчког Министарства одбране – артиљеријска и муниција за системе ПВО

Још пре званичног усвајања горепоменутог закона у Представничком дому америчког Конгреса, портпарол Министарства одбране САД генерал мајор Ратног Ваздухопловства Пат Рајдер изјавио је да су они "спремни да пожуре са испоруком кључних залиха Украјини, уколико Конгрес усвоји нацрт закона".

"Ми смо сада фокусирани да Украјина добије помоћ која јој је потребна. Радимо са међународним савезницима и партнерима да обезбедимо шта јој је потребно, не само у блиској, већ и у даљој будућности", рекао је он.

Рајдер је тада најавио и да ће министар одбране Лојд Остин присуствовати виртуелном састанку Савета НАТО-Украјина, на ком ће између осталог бити "разговарано о потребама Украјине у домену артиљерије и ПВО".

Из тога је јасно, да ће нови пакет америчке помоћи, тачније његов део у вредности од око 14 милијарди долара, бити првенствено намењен за набавку артиљеријске муниције у калибру 155 мм и ракета земља-ваздух за до сада испоручене системе ПВО, попут "патриота", које су Кијеву преко потребне.

Према речима поменутог генерала, Вашингтон ће део ове муниције моћи да испоручи "готово одмах" и то захваљујући "логистичкој мрежи која омогућава брз трансфер средстава".

"Можемо је пребацити за неколико дана", изјавио је Рајдер, који је у том тренутку вероватно говорио о муницији смештеној у складиштима Војске САД на територији Европе, пре свега Немачкој, која се железницом може веома брзо пребацити до границе са Украјином.

Због ове изјаве америчког генерала, у појединим западним медијима појавили су се наводи о томе да је Пентагон већ месецима има спремне залихе за испоруку, али да их није испоручио Украјини зато што је већ потрошио претходно издвојена финансијска средства намењена Кијеву у вредности од 44 милијарде долара.

Што се тиче ПВО, претпоставља се да ће највећи део средстава намењених за овај сегмент, бити потрошен на набавку додатних компоненти (лансирних возила, радарских система, командних станица итд.) и ракета ПАЦ-2 и ПАЦ-3 за систем "патриот".

АТАКМС – Да, можда, не?

Поред артиљеријске и ракетне муниције за системе ПВО, у протеклих неколико дана говорило се и могућој даљој испоруци балистичких ракета МГМ-140 АТАКМС (Army Tactical Missile System). 

Наиме, у питању су тактичке балистичке ракете (домета између 165 и 300 км у зависности од варијанте), а познато је да су САД испоручиле Украјини варијанту "М39 блок 1" домета 165 км. Осим тога, постоје и тврдње да су Кијеву испоручени АТАКМС-и у варијанти "М39А1 Блок 1", са дометом од 300 км, међутим за сада не постоје поуздани докази за ово.

Да ли ће се и АТАКМС-и, у било којој од поменутих варијанти, наћи у новом пакету америчке помоћи за сада није познато, али се из речи генерала Рајдера могу извући неке поруке. Наиме, на питање новинара о потенцијалној испоруци додатних АТАКМС-а, током прес конференције 18. априла, Рајдер је изјавио: "Наравно, као што знате, увек смо говорили да ништа није искључено."

Он је убрзо додао и да "данас нема шта да саопшти" везано за то наоружање, што наравно не значи да до испоруке тактичких балистичких ракета неће доћи. Ипак, треба нагласити да САД располажу са око 3.500 до 4.000 ових ракета, због чега су поједини званичници често говорили да је преостали арсенал АТАКМС-а намењен за употребу у случају директног сукоба ове државе са Русијом, Кином или Северном Корејом.

Стога су се често могле чути и најаве да ће додатни АТАКМС-и бити испоручени Украјини чим их у оперативној употреби америчке војске замени балистичка ракета кратког домета ПрСМ (Precision Strike Missile). Међутим, имајући у виду да су Оружане снаге САД прве примерке (процењује се четири) ПрСМ-а добиле тек у децембру 2023. године, јасно је да ће замена преосталих АТАКМС-а потрајати сигурно још неколико година, ако не и читаву деценију, што свакако не одговара режиму у Кијеву.

image
VV inauguration
banner