Свет

Ослобађање острва и раскид са традицијом: Тајван најавио уклањање 760 статуа Чанг Кај Шека

Владајућа странка наставља са плановима да "ослободи" острво од споменика кинеском лидеру
Ослобађање острва и раскид са традицијом: Тајван најавио уклањање 760 статуа Чанг Кај ШекаGetty © Keystone / Stringer

Тајванска влада се обавезала да ће уклонити скоро 800 статуа Чанг Кај Шека, кинеског војног и политичког вође, који је деценијама владао и чије наслеђе остаје предмет спорења и дебате, пише "Гардијан".

Влада је 2018. године основала Комитет за транзициону правду, који би требало да истражи владавину кинеског лидера. Једна од препорука била је да се уклоне хиљаде његових статуа са јавних простора.

Обраћајући се тајванском парламенту, званичник кабинета Ши Пу рекао је да ће министарство унутрашњих послова брзо уклонити 760 преосталих. Обећање је било одговор на критике да се влада не креће довољно брзо.

Тајван је прошаран статуама Чанга, а влада и друштво су годинама били уплетени у дебату о томе шта да раде са њима, посебно о највећој у тајпејској меморијалној дворани Чанг Кај Шек. Многе су већ склоњене, пресељене у парк у северном Тајпеју, који је сада познат по хиљадама ликова Чанга распоређених унаоколо.

Ши је навео да је војска нарочито несклона уклањању Чангових статуа, који је основао војне академије и у Кини и на Тајвану.

Дебата о Чанговом наслеђу је у великој мери подељена по партијској линији, при чему владајућа Демократска прогресивна партија заговара његово брисање, док их Чангова КМТ партија – сада у опозицији – оптужује да желе да избришу историју.

Чангово наслеђе је дуго тема политичке расправе на Тајвану. На крају кинеског грађанског рата 1949. године, Чанг, КМТ и милиони присталица побегли су на Тајван. Тамо је основао владу Републике Кине у егзилу. Владао је Тајваном до смрти 1975. године, када је власт пренета на његовог сина. Оптужују га да је под његовом управом око 140.000 људи било затворено, а још 3.000 до 4.000 погубљено због стварног или наводног противљења КМТ-у.

Али неки на Тајвану кажу да се наслеђе мора одмерити у односу на Чангове успехе, напомињући да је он такође надгледао пут Тајвана ка економском просперитету, борио се против комуниста и Јапанаца и основао тајванске војне академије. КМТ такође и даље постоји као велика политичка партија.

image
VV inauguration
banner