Свет

Ревизија историје: Тајван из уџбеника избацује традиционалну кинеску књижевност

Прекрајање историје није ексклузива Тајвана
Ревизија историје: Тајван из уџбеника избацује традиционалну кинеску књижевностGetty © China Photos / Stringer

Власти Тајвана избациле су из уџбеника за средње школе велике делове који се односе на традиционалну кинеску књижевност, ваљда у покушају да на тај начин покажу "независност" од Кине.

Стручњаци за "Глобал тајмс" кажу да је "природна независност" међу младим људима на Тајвану заправо резултат политизације образовања коју спроводе тајванске странке и која је суштински крхка и осуђена на колапс, јер, без обзира на све, не може да промене чињеницу да порекло и културни корени становника Тајвана потичу из Кине и да ће увек бити кинески.

Професор кинеске књижевности Оу Куи-чих назвао је смернице на основу којих су из уџбеника избачени "политички некоректни" делови као "бруку и срамоту" због које деца више не могу да уче о важним вредностима као што су интегритет и патриотизам из текстова древних кинеских писаца.

"Док престижне школе у Јапану траже од ученика да уче кинеску књижевност, а Корејци тврде да је Конфучије њихов, ми неписмено бирамо да се одвојимо од нашег културног наслеђа. Док свет хвата 'кинеска грозница', тајванске власти бирају да се 'самокастрирају' и пусте да читава генерација буде уништена идеологијом", поручио је Оу.

Идеја ревизије историје и уџбеника није везана само за острво које је део кинеске територије. Запад увелико ради на мењају историје Првог и Другог светског рата како би се "неподобни" народи представили као зликовци и кривци, а Немачка као жртва политичких околности.

Распад бивше Југославије довео је до тога да се деца у школама у Хрватској, БиХ уче да су Срби зликовци - што здушно подржава и трибунал у Хагу. Специјална војна операција послужила је као згодна позорница за покушаје да се демонизује Русија, а Украјини да историја и кредибилитет који нема.

image