Свет

Бивши тајвански председник: Кина и Тајван могу да реше несугласице мирним путем

Бивши председник Тајвана Ма Јинг Џу је рекао да се нада да млади Тајванци могу да оставе по страни идеологију и схвате историјске и културне везе између Тајвана и Кине
Бивши тајвански председник: Кина и Тајван могу да реше несугласице мирним путем© Tanjug/Ju Peng/Xinhua via AP

Тајван и Кина могу мирним путем да реше своје несугласице, рекао је бивши председник Тајвана Ма Јинг Џу после састанка са кинеским председником Си Ђинпингом, додајући да људи са обе стране Тајванског мореуза деле исту културу и историју.

Ма Јинг Џу, који је био председник од 2008. до 2016. године, је први тајвански лидер који је посетио Кину.

Јуче се састао са председником Кине Си Ђинпингом, што је после самита у Сингапуру 2015. док је Ма још увек био лидер Тајвана, први пут да су се кинески и тајвански лидери састали након завршетка грађанског рата 1949. године.

"Стране снаге неће моћи да се мешају у историјски тренд који води ка поновном уједињењу земље. Сународници са обе стране мореуза немају проблем који се не може решити и нема питања о којима се не може разговарати. Нема силе која може да нас подели", казао је кинески председник.

Си Ђинпинг је рекао да народ Тајвана и континенталне Кине морају да раде заједно у одбрани своје заједничке домовине.

По повратку из Пекинга, Ма је рекао да се нада да млади Тајванци могу да оставе по страни идеологију и схвате историјске и културне везе између Тајвана и Кине. "Што је још важније, Кинези са обе стране мореуза могу мирно да решавају спорове", додао је он.

Кина на Тајван гледа као на део своје територије, а Пекинг је оптужио тајванску владајућу Демократску прогресивну партију и њеног председника Лај Чинг Теа да су сепаратисти који ризикују да изазову рат.

image
VV inauguration
banner