Свет

Велика Британија и Украјина: Фашистички слоган забрањен због прописа о забрани пушења

Покушај "подизања морала" украјинским војницима у Великој Британији пропао је јер није у складу са законом о забрани пушења
Велика Британија и Украјина: Фашистички слоган забрањен због прописа о забрани пушењаGetty © Libkos / Contributor

Министарству одбране Велике Британије забрањено је да стави фашистички слоган "Слава Украјини" на кутије бесплатних цигарета за украјинске војнике, након што утврђено да се тај потез коси са законом о забрани пушења.

Како преноси "Телеграф", званичници су контактирали велику дуванску компанију 2022. године, питајући да ли та компанија може да обезбеди цигарете украјинским војницима који се обучавају у Британији и који су се жалили да су им прескупе и да их нема у базама Министарства одбране.

Министарство је желело да наручи цигарете на велико и да на кутије налепи поруку подршке. Идеја је била да се понове поруке подршке трупама из Првог светског рата, када су паклице имале аквареле који приказују херојство на бојном пољу.

Међутим, званичници су обавештени да је у Великој Британији незаконито стављање "охрабрујућих" порука на цигарете исто као и брендирање паклица.

Министарство здравља је понудило компромис – да се на паклице ставе и поруке које подстичу кориснике да престану да пуше. Влада је саопштила да би тај потез могао довести до тога да 30.000 пушача батали цигарете.

Од тога се одустало, а "Телеграф" преноси да је на захтев министра одбране Бена Воласа друга дуванска компанија контактирана да донира цигарете војницима – без поруке.

Тај потез је координисан са Трезором, који се бавио пореским импликацијама бесплатних цигарета, и Министарством здравља, које се није противило тој идеји.

"Украјинским регрутима који су већ били пушачи омогућава се приступ цигаретама као део њихових пакета оброка. Јавни новац није потрошен на цигарете, а ми смо осигурали да су доступне здравије алтернативе никотину и савети", саопштено је из Министарства одбране.

image
VV inauguration
banner