Русија

ФСБ: Имамо доказ да британске службе спремају украјинске специјалце за саботажу

Украјински специјалац Евгениј Горин потврдио је да су британски војни саветници осмислили пропалу операцију у оквиру које је ухваћен
ФСБ: Имамо доказ да британске службе спремају украјинске специјалце за саботажуGetty © Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

Украјински специјалац ухваћен у неуспешном покушају инфилтрације открио је детаље о британској умешаности у активности кијевских командоса, саопштила је руска Федерална служба безбедности (ФСБ).

Војника, који је у саопштењу ФСБ идентификован као 38-годишњи Евгениј Горин и друге командосе из 73. Поморског центра за специјалне намене украјинских снага за специјалне операције, пресреле су руске трупе када су покушали да се искрцају на острво Тендра у Црном мору близу Херсонске области.

Горин је током саслушања потврдио да је прошао специјалну обуку за саботажу у кампу Булфорд у Енглеској. Он је такође потврдио да су британски војни саветници развили оперативне планове за напад на гасну платформу у Црном мору.

У саопштењу се не наводи када се украјинска операција одиграла, али је потврђено да се ради о платформи која се налази под руском контролом од 2014. године, а за коју су званичници у Кијеву 2018. године тврдили да на себи има руску радарску станицу.

ФСБ је нагласио да украјински напад на локацију није успео да изнедри "опрему за коју су Британци били заинтересовани" и да су Украјинци користили експлозив да разнесу комуникациони пункт на платформи.

У саопштењу се истиче да је дотична украјинска јединица под покровитељством Специјалне бродске службе (СБС) британске краљевске морнарице.

"Сведочење Евгенија Горина доказ је директне умешаности СБС у спровођење акција усмерених против руске безбедности и обучавање извршилаца тих акција на британском тлу", истакла је ФСБ.

Тим украјинских командоса пресретнут је у контраоперацији која је спроведена заједно са Министарством одбране, наводи се у саопштењу. Агенција је унапред сазнала за украјинске планове, додаје се у саопштењу.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner