Свет

Отац Ђиђи и Беле Хадид, црни амерички конгресмен и подршка Израелу: Служиш белцима, обуци се као ККК

Мухамед Хадид поручио је њујоршком конгресмену Ричију Торесу да је "роб белаца" и да би требало да се "обуче као ККК да би сакрио лице"
Отац Ђиђи и Беле Хадид, црни амерички конгресмен и подршка Израелу: Служиш белцима, обуци се као КККGetty © Dimitrios Kambouris / Staff

Отац супермодела Ђиђи и Беле Хадид оптужио је црног политичара да је "роб белаца" због његове подршке Израелу.

Мухамед Хадид, амерички и палестински инвеститор за некретнине, циљао је Ричија Тореса, њујоршког конгресмена, и упоредио га са "пацовима из канализације", објашњава "Телеграф".

Порториканац Торес је члан Представничког дома америчког Конгреса, где је снажно подржава Израел.

Хадид је такође прокоментарисао и Торесову хомосексуалност. "Ви сте гори од пацова њујоршког канализационог система", поручио му је Хадид на Инстаграму. "Они имају већи мозак од вас. Можда ћеш добити посао избацивача у геј бару. Обавезно се обуци као ККК да би сакрио то своје ружно сиво лице".

За Тореса је рекао и да је гласноговорник Израелаца и израелске лобистичке групе АИПАК и да тражи плату од преко 500.000 долара.

Торес, који у Конгресу представља Бронкс од 2021. године, му је узвратио: "Због деликта мишљења подршке Израелу након 7. октобра, био сам мета расистичке реторике Мухамеда Хадида. Ако имате смелости да будете обојена особа и подржавате Израел, постајете мета за расистичку мржњу и узнемиравање".

Хадид се касније извинио - донекле. "Морам да се извиним. Не због беса који осећам, већ због речи којима сам изразио тај бес. Намеравао сам да искажем како је господин Торес глупост коју користи Израел".

Као одговор, Торис је за "Њујорк пост" рекао: "Такозвано извињење је лажно као и сам човек. Господин Хадид је до сржи разоткривен као гневни расиста".

Рођен у Назарету и факултетски образован у САД, Хадид је богати инвеститор из Лос Анђелеса и гласни поборник палестинских права.

Две његове ћерке, Ђиђи и Бела, из брака са холандском манекенком Јоландом Хадид, стекле су светску славу као манекенке.

"Нови Хитлер модерног времена"

Неколико дана након Хамасовог напада на Израел 7. октобра, Хадид је израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа назвао "новим Хитлером модерног времена".

Два месеца раније, Бела Хадид сукобила се са израелским министром Итамаром Бен-Гвиром који се залагао за повећање безбедносних мера на Западној обали рекавши да је "право његове породице да путује путевима важније од права на кретање за Арапе".

Хадид је јасно и гласно критиковала његов коментар на Инстаграму, где има близу 60 милиона пратилаца.

"Нигде, ни у једном тренутку, посебно 2023. године, један живот не би требало да буде вреднији од другог", написала је она. "Нарочито због њихове етничке припадности, културе или чисте мржње".

image
VV inauguration
banner