Свет

Бела Хадид и Џенифер Лопез пишу Бајдену: Историја нас посматра

Више десетина глумаца, музичара, јавних личности позвало је на прекид ватре на Блиском истоку
Бела Хадид и Џенифер Лопез пишу Бајдену: Историја нас посматраGetty © Vittorio Zunino Celotto / Staff

Више десетина уметника и јавних личности, укључујући Белу Хадид, Џенифер Лопез, Кејт Бланшет, Бредлија Купера, Пети Смит, Милу Јововић, Сузан Сарандон, позвало је америчку администрацију да уради све што може на деескалацији ситуације на Блиском истоку.

Тражимо да, као председник Сједињених Држава, ви и амерички Конгрес позовете на хитну деескалацију и прекид ватре у Гази и Израелу, пре него што се изгуби још и један живот, наводе потписници, истичући да је "више од 5.000 људи убијено у последњих недељу и по дана - број за који свако ко има савест зна да је катастрофалан".

"Верујемо да је сваки живот свет, без обзира на веру или етничку припадност и осуђујемо убијање палестинских и израелских цивила, наводи се у петицији "Уметници за примирје".

Позивамо вашу администрацију, Конгрес и све светске лидере да одају почаст свим животима у Светој земљи и без одлагања позову и омогуће прекид ватре – прекид бомбардовања Газе и безбедно ослобађање талаца. Половина од два милиона становника Газе су деца, а више од две трећине су избеглице и њихови потомци, који су приморани да напусте свој дом. Мора се дозволити да хуманитарна помоћ стигне до њих.

Верујемо да Сједињене Државе могу да играју виталну дипломатску улогу у окончању патње и додајемо своје гласове онима из Конгреса САД, УНИЦЕФ-а, Лекара без граница, Међународног комитета Црвеног крста и многих других. Спасавање живота је морални императив. Да цитирамо УНИЦЕФ, "саосећање - и међународно право - морају превладати".

Залажемо се за слободу, правду, достојанство и мир за све људе – и дубоку жељу да се спречи даље крвопролиће. Одбијамо да будућим генерацијама испричамо причу о нашем ћутању, да смо стајали по страни и да ништа нисмо урадили. Историја нас посматра, поручују уметници.

image