Свет

Америчка држава донела нови закон: Наставници могу да носе оружје у школу

Закон предвиђа да ће запослени у школи оружје моћи да носе тајно, али да ће за то морати да добију одобрење директора, начелника локалне школске управе и представника полиције
Америчка држава донела нови закон: Наставници могу да носе оружје у школу© Tanjug/AP Photo/George Walker IV

Представнички дом америчке савезне државе Тенеси изгласао је закон којим се наставницима, професорима и другом школском особљу дозвољава да у појединим случајевима носе оружје на премисама државних школа, што је наишло на оштре реакције јавности.

Демонстранти окупљени испред зграде Представничког дома су викали "крв на вашим рукама", док су конгресмени из Тенесија гласали о предлогу закона, који је усвојен са 68 гласова "за" наспрам 28 гласова "против", пише "Политико".

Уколико предлог закона буде озваничен од стране гувернера Била Лија, то ће бити највеће проширење права на ношење оружја у тој држави од крвавог масакра у школи у Нешвилу прошле године, када је убијено седморо људи.

Предлог закона је изгласала републиканска већина у Представничком дому, док су четири одметнута републиканца и све демократе биле против. Сенат Тенесија је већ подржао исти предлог закона.

Закон предвиђа да ће запослени у школи оружје моћи да носе тајно, али да ће за то морати да добију одобрење директора, начелника локалне школске управе и представника полиције.

Иако је закон драстично другачији од Лијевог предлога, мало је вероватно да ће он ставити вето на његово усвајање – пошто би га два дома локалног Конгреса релативно лако прегласала.

"Оно што радите је да стварате средство одвраћања. Широм наше државе, имали смо изазове у вези са пуцњавама", рекао је републикански конгресмен Рајан Вилијамс.

Републиканци су одбацили велики број амандмана које су предложиле демократе, укључујући и захтев да се родитељи сложе са тим да запослени у школама носе оружје, као и да ће окружна школска администрација бити одговорна за све повреде и штету насталу као последица ношења оружја.

Како наводи "Политико", тренутно није јасно да ли ће локални школски одбори искористити нове могућности које су им дате овим законом. Портпарол школске администрације у Нешвилу Шон Брајстед је рекао да би "најбоље било да једино полицајци носе оружје на школским премисама".

Отприлике половина америчких савезних држава дозвољава наставницима или другим запосленима да у појединим ситуацијама, са дозволом за скривено ношење, носе оружје у школама, према подацима Правног центра Гифордс, групи која заступа контролу оружја.

Тенеси је последњих година донео више закона којима је проширено право грађана да поседују оружје и носе на на јавним местима.

image
VV inauguration
banner