Свет

Пентагон: Кијев може да добије америчку помоћ за мање од недељу дана

Европски лидери поздравили су усвајање пакета помоћи Украјини од 60,8 милијарди долара изгласано у Представничком дому САД, али су поједини од њих упозорили да је потребно упутити већу подршку Европе
Пентагон: Кијев може да добије америчку помоћ за мање од недељу данаGetty © Samuel Corum

Након што амерички Конгрес одобри пакет војне помоћи за Украјину, званични Кијев би могао да добије америчко оружје за мање од недељу дана, саопштено је данас из Пентагона. Америчко министарство одбране ће испоручити део наоружања украјинским снагама за мање од недељу дана по окончању свих законских процедура за усвајање закона о војној помоћи, потврдили су неименовани војни извори извештачу "Вашингтон поста", преноси "Украјинска правда".

Европски лидери поздравили су усвајање пакета помоћи Украјини од 60,8 милијарди долара изгласано у Представничком дому САД, али су поједини од њих упозорили да је хитно потребно упутити већу подршку Европе уочи, како се очекује, "жестоке руске офанзиве у наредним месецима".  Доњи дом америчког Конгреса усвојио је меру са 311 гласова "за" према 112 гласова "против", пренео је "Политико".

Столтенберг: Све нас чини безбеднијим када Украјина има оружје

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поздравио је одлуку Представничког дома САД.

"Поздрављам што је Представнички дом САД одобрио велики нови пакет помоћи Украјини", навео је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на платформи Икс.

Он је истакао да Украјина користи оружје које су јој обезбедили НАТО савезници.

"То нас све чини безбеднијим, у Европи и северној Америци", истакао је Столтенберг. 

За сада није јасно какве ће тачно бити испоруке америчког наоружања и војне опреме Украјини иако би готово сигурно била испоручена артиљеријска муниција на које се, како наводе, највише ослања украјинска војска, укључујући артиљеријске гранате калибра 155 милиметара који се и у НАТО снагама користе за артиљеријске ударе средњег домета.

Такође је вероватно да ће Пентагон послати нову серију опреме за противваздушну одбрану, кључни елемент одбране од руских ваздушних напада на инфраструктуру у Украјини.

Маратонски разговори о усвајању закона, за који је још потребно одобрење Сената, током последњих неколико недеља подстакли су Европу да се позабави питањем слања додатне војне помоћи за ратом разорену Украјину.

Поједини европски лидери су искористили гласање у САД да позову Европу да се не смири и не изгуби замах сада када се очекује да ће нова подршка Вашингтона ускоро бити на путу за Кијев.

"Надам се да ће ово гласање охрабрити све савезнике да прегледају своја складишта и ураде више", навела је премијерка Естоније Каја Калас на платформи Икс.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова огласила се тим поводом наводећи да ће Москва безусловно и одлучно пружити отпор поступцима Вашингтона, који је учесник у сукобу у Украјини. Све интензивније мешање САД у хибридни рат против Москве завршиће се истим "понижавајућим фијаском као у Вијетнаму и Авганистану".

Билстрем: Време је да Европа уради домаћи задатак

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстрем рекао је да је "време да се подсетимо да ЕУ сада мора да повећа сопствену производњу наоружања, муниције и залиха да би дугорочно помогла Украјини".

"Морамо и сами да урадимо домаћи задатак", додао је шведски министар.

Његов чешки колега Јан Липавски поновио је да и Европа мора да учини више.

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок, кључни званичник који стоји иза последњег покушаја слања додатних система противваздушне одбране Кијеву, поздравила је потез САД.

"Ово је дан оптимизма за Украјину (и) европску безбедност", нагласила је Бербок.

Такође, како наводе западни емдији, кључни тест за Европу догодиће се сутра, када се 27 министара спољних послова ЕУ буде окупило у Луксембургу на састанку, на којем ће планирати будућу војну помоћ Кијеву.

image
VV inauguration
banner