Свет

Санкције, какве санкције: Канада дозволила "Ербасу" да користи забрањени руски титанијум

Ваздухопловни гигант добио је потребне дозволе како би обављао своје активности у складу са релевантним санкцијама
Санкције, какве санкције: Канада дозволила "Ербасу" да користи забрањени руски титанијумGetty © JOKER/Hady Khandani/ullstein bild

Влада Канаде одлучила је да дозволи ваздухопловном гиганту "Ербас" да користи титанијум из Русије у својим производним процесима, упркос санкцијама које је Отава увела у фебруару највећем светском произвођачу титанијума, руској корпорацији "ВСМПО-Авизма", преноси Ројтерс.

"'Ербас' је свестан санкција које је канадска влада увела 'ВСМПО' и добио је потребне дозволе како би обављао своје активности у складу са релевантним санкцијама", наводи се у саопштењу компаније.

Представници канадске владе до сада се нису изјаснили о тој теми.

Како Ројтерс истиче, специјална дозвола добијена од канадских власти даје "Ербасу" већу слободу да користи своје производне капацитете у земљи и очекује се да ће ублажити забринутост да би на његове радње могла утицати ефективна забрана увоза авиона које производи у Европи, а које се у великој мери ослањају на титанијум.

Додаје се да модел "ербас А220" не захтева велики број елемената од титанијума, за разлику од "ербаса А350" и "боинга 787". 

Такође, санкције компанији "ВСМПО-Авизма" потенцијално би могле да створе проблеме приликом увоза авиона направљених у иностранству од руског титанијума у ​​Канаду, а такви случајеви могу захтевати посебне дозволе надлежних органа.

"Ербас" је раније више пута позивао ЕУ да не блокира увоз титанијума из Русије, наводећи да би увођење санкција за тај стратешки метал нашкодило целом европском ваздухопловном сектору, док ће штета за руску економију бити незнатна.

image
VV inauguration
banner