Свет

Истраживање: Већина Британаца верује да је брегзит био неуспех

Само 22 одсто анкетираних верује да је излазак из ЕУ био добар за Велику Британију, преноси "Гардијан"
Истраживање: Већина Британаца верује да је брегзит био неуспех© Photo by Jack Taylor/Getty Images

Велика већина британске јавности верује да је брегзит био лош за британску економију, да је подигао цене у продавницама и нарушио покушаје владе да контролише имиграцију, показала је анкета "Опинијума", урађена поводом обележавања треће годишњице изласка Велике Британије из јединственог тржишта ЕУ и царинске уније.

Истраживање урађено на више од 2.000 бирача у Уједињеном Краљевству такође је показало да је запањујуће мали број људи који верују да је брегзит користио њима или земљи.

Само један од 10 Британаца, наиме, верује да је напуштање ЕУ помогло њиховој личној финансијској ситуацији, наспрам 35 одсто оних који кажу да је то било лоше за њихове финансије.

Лоша вест за премијера Ришија Сунака, који је подржао излазак из ЕУ и тврдио да би то било економски корисно, јесте и да само седам одсто људи мисли да је тај потез помогао у одржавању цена у продавницама у Великој Британији, наспрам чак 63 одсто који мисле да је управо брегзит био фактор у подстицању инфлације и трошкова животне кризе.

Анкета показује да седам и по година након референдума - британска јавност брегзит сматра неуспехом. Само 22 одсто анкетираних верује да је то било добро за Велику Британију, преноси "Гардијан".

Шеф за политику и јавне послове у "Опинијуму" Џејмс Крауч, рекао је да се чини да се шири перцепција да је брегзит имао негативне ефекте на различите аспекте живота у Великој Британији.

"Незадовољство јавности због тога како је влада решила брегзит се наставља, а уочени су пропусти чак и у областима за које се раније сматрало да ће имати потенцијалне користи од изласка из ЕУ. Више од половине (53%) анкетирних сада мисли да је брегзит био лош за способност Уједињеног Краљевства да контролише имиграцију, стварајући још већи притисак на питање на које је влада иначе рањива. Упркос томе, брегзит ће вероватно бити секундарно питање на следећим изборима у поређењу са стањем економије и Националне здравствене службе, који су јасан приоритет за бираче", истакао је Крауч.

Професор политичких наука на Универзитету у Манчестеру Роберт Форд каже да, иако сада постоје докази да негативна перцепција брегзита може да утиче на гласове на општим изборима, мало је вероватно да ће брегзит играти тако директну улогу као и у последње две изборне сезоне.

"Пажња бирача се одлучно померила негде другде, а гласачи су остали подједнако фокусирани на домаћу агенду повећања рачуна, проблема са јавним услугама и слабог економског раста", указао је Форд.

Једна од кључних тврдњи оних који су се залагали за брегзит, била је да би напуштање јединственог тржишта ЕУ и царинске уније отворило нову еру глобалне трговине за УК засновану на трговинским споразумима са другим деловима света. 

Чини се да су многи бирачи сада закључили да је брегзит заправо лош за трговину, па око 49 одсто Британаца сматра да је то било лоше за способност британских фирми да увозе робу изван ЕУ, док 15 одсто мисли да је то ипак помогло.

image
VV inauguration
banner