Свет

Извештај: Све више Британаца сматра ЕУ важнијим партнером од САД

На питање за мишљење о одлуци о изласку Британије из ЕУ, 49 одсто испитаника је навело да је било погрешно отићи, 36 процената да је та одлука била исправна, а 15 одсто није имало став по том питању
Извештај: Све више Британаца сматра ЕУ важнијим партнером од САДGetty © Jack Taylor/Getty Images

Скоро двоструко више бирача у Великој Британији сада верује да су блиски односи са Европском унијом важнији за мир, просперитет и безбедност од веза са САД, показује нова велика студија о ставовима након Брегзита.

Извештај истраживачког центра "Будућност Британије" открио је да би 52 одсто Британаца сада желело да њихова држава има ближи однос са ЕУ, 27 процената је за одржавање статуса кво, док само 12 процената сматра да би требало да буде дистанциранија од европског блока.

На питање који однос сматрају најважнијим за мир, просперитет и стабилност, скоро половина испитаника (48 процената) је на прво место ставила ЕУ, а затим САД (27 одсто) и британски Комонвелт (25 процената), преноси "Гардијан".

Истраживање је такође показало да 61 одсто људи сада фаворизује ближу сарадњу у трговини и науци и истраживању са ЕУ.

На питање за мишљење о одлуци о изласку Британије из ЕУ, 49 одсто испитаника је навело да је било погрешно отићи, 36 процената да је та одлука била исправна, а 15 одсто није имало став по том питању.

Око 68 процената подржава ближу сарадњу у борби против криминала и тероризма, 57 одсто подржава сарадњу када је реч о царинским аранжманима, а 57 процената када је реч о међународном здрављу.

Истраживање је укључивало репрезентативан узорак од више од 2.000 људи, као и низ разговора са групама људима у Лондону, Питербороу и Стокпорту.

image
VV inauguration
banner