Свет

Суд у Њујорку поништио пресуду Вајнстајну за силовање, наложено ново суђење

Одлука не утиче на пресуду Вајнстајну у Калифорнији из 2022. где је осуђен на 16 година затвора због још једног силовања
Суд у Њујорку поништио пресуду Вајнстајну за силовање, наложено ново суђењеGetty © Pool / Pool

Апелациони суд у Њујорку поништио је пресуду за силовање Харвију Вајнстајну, оценивши да је суд био пун предрасуда према бившем холувудском продуценту и дозволио женама које нису део случаја да сведоче против филмског могула.

Вајнстајн је првобитно био осуђен у фебруару 2020. на 23 године затвора због сексуалног напада на асистенткињу 2006. и силовање глумице 2013, али је уложио жалбу на пресуду, позивајући се на сведочење жена које нису биле део случаја, а које је можда незаконито утицало на пороту.

Суд у Њујорку прихватио је његову жалбу и навео да тужилаштво не може да користи "претходне осуде или доказе о претходном извршењу конкретних, злочиначких, злих или неморалних дела" да би утврдило "склоност ка злочину" оптуженог.

Апелациони суд је наложио ново суђење. Одлука не утиче на пресуду Вајнстајну у Калифорнији из 2022. где је осуђен на 16 година затвора због још једног силовања.

image
VV inauguration
banner