Свет

Извршни директор ТикТока одговорио Американцима: Будите сигурни – не идемо нигде

Чињенице и Устав су на нашој страни и очекујемо да поново победимо, поручио је Шоу Зи Чу
Извршни директор ТикТока одговорио Американцима: Будите сигурни – не идемо нигде© Anna Moneymaker/Getty Images

Извршни директор ТикТока Шоу Зи Чу поручио је да компанија очекује да ће победити у правном спору чији је циљ да блокира закон који је потписао председник Џозеф Бајден, а који забрањује популарну апликацију коју користи 170 милиона Американаца.

"Будите сигурни – не идемо нигде", рекао је директор кинеске компаније "Бајтденс" у видео-снимку објављеном неколико тренутака након што је Бајден потписао закон који им даје рок од 270 дана дасе одрекну власништва или се суоче са забраном.

"Чињенице и Устав су на нашој страни и очекујемо да поново победимо", нагласио је он.

Представници ТикТока ће оспорити предлог закона позивајући се на Први амандман Устава САД који штити слободу говора, а од корисника се такође очекују подршку.

Амерички судија у Монтани, иначе, у новембру је блокирао државну забрану ТикТока, као разлог наводећи управо слободу говора.

Иначе, 2020. године судови су спречили тадашњег председника Доналда Трампа који је покушао да забрани ТикТок.

Ипак, због наводне забринутости да би Кина могла да приступи подацима Американаца или да их надзире помоћу апликације, амерички Сенат је у уторак великом већином усвојио закон.

Представнички дом америчког Конгреса одобрио га је у суботу.

Четворогодишња битка која се води око ТикТока значајна је у превласти између Вашингтона и Пекинга над интернетом и технологијом. 

Бајден би да забрани апликацију, али је користи у кампањи

Иначе, данас су из штаба предизборне кампање Џозефа Бајдена саопштили да ће апликација ТикТок и даље бити коришћена током предизборних радњи.

"Фрагментирано медијско окружење захтева од нас да будемо присутни
и комуницирамо са бирачима тамо где се они налазе, а то укључује и онлајн комуницирање", изјавио је неименовани званичник из Бајденовог штаба, преноси Ројтерс.

Он је нагласио да је ТикТок једна од бројних апликација преко које се Бајденов штаб труди да њихове поруке "буду видљиве што већем броју бирача".

Додао је да ће се примењивати "побољшане мере безбедности" приликом коришћења ове апликације.

image
VV inauguration
banner