Свет

Маск у Кини: "Тесла" успешан пример кинеско-америчке сарадње

"Теслина" фабрика у Шангају је врло ефикасна захваљујући напорном раду и мудрости кинеског тима, рекао је амерички милијардер
Маск у Кини: "Тесла" успешан пример кинеско-америчке сарадње© Tanjug/Wang Ye/Xinhua via AP

Извршни директор "Тесле" Илон Маск допутовао је у Пекинг, где се састао с премијером Кине Ли Ћијангом како би разговарали о даљем пословању те компаније на највећем светском тржишту аутомобила.   

Ни Маск ни кинески званичници нису најавили посету, која се поклапа с Међународним сајмом аутомобила у Пекингу. "Тесла" не излаже своје моделе, а последњи пут се представио на догађају 2021. године.

Током састанка с Маском Ли је обећао да ће Пекинг "наставити напорно да ради на проширењу приступа тржишту", те додао да се развој ове компаније која производи аутомобиле у Кини може назвати "успешним примером кинеско-америчке економске и трговинске сарадње", пренела је Кинеска државна телевизија (ЦЦТВ).

"Веома велико кинеско тржиште ће увек бити отворено за фирме које се финансирају из иностранства", изјавио је премијер Кине.  

Маск је пак додао да је "Теслина" фабрика у Шангају врло ефикасна "захваљујући напорном раду и мудрости кинеског тима".

Ројтерс је раније известио, позивајући се на изворе, да је Маск отишао у Кину како би разговарао с високим кинеским званичницима о увођењу софтвера за потпуно самостално управљање (ФСД) возилима, као и о добијању дозволе за пренос података сакупљених у Кини у иностранство, али кинески медији нису објавили да ли се заиста и разговарало о овим темама.

"Тесла" је представио свој ФСД софтвер, који је најновија верзија ауто-пилот технологије, пре четири године. Међутим, компанија тек треба да га учини доступним у Кини. Раније овог месеца Маск је обећао на Иксу да ће се та опција појавити у земљи врло брзо.     

Кина је друго највеће тржиште за "Теслу" после САД – досад је продато више од 1,7 милиона аутомобила од доласка на тржиште 2012. године, и отварања највеће фабрике те америчке компаније у Шангају.    

Кинески државни медији објавили су и да се Маск састао са званичником владе Рен Хонгбином, који је на челу Кинеског савета за унапређење међународне трговине, организатора сајма аутомобила у Пекингу, како би размотрили опције даље сарадње.

image