Свет

Маск осудио нови пакет америчке помоћи Кијеву: САД немају стратегију за излаз из сукоба

САД немају излазну стратегију из сукоба у Украјини, већ финансирају рат у коме коме млади људи гину у рововима и на минским пољима, оценио је амерички бизнисмен
Маск осудио нови пакет америчке помоћи Кијеву: САД немају стратегију за излаз из сукоба© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Амерички милијардер Илон Маск забринут је што САД немају стратегију за излаз из сукоба, већ само упућују на вечити рат. На овај начин је амерички бизнисмен прокоментарисао одлуку Представничког дома САД да одобри нови пакет помоћи Украјини.

Илон Маск је на Иксу прокоментарисао објаву бизнисмена Дејвида Сакса у којој је овај израчунао да би додељена помоћ, која се рекламира као "спасавање Украјине", била довољна за тачно половину контраофанзиве Оружаних снага Украјине прошлог лета, која је на крају пропала.

"Оно што мене највише брине је то што не постоји излазна стратегија, већ само вечити рат у коме млади људи гину у рововима од артиљеријског гранатирања, од митраљеза и снајпера, или на минским пољима", написао је Маск у коментару.

Маск је прокоментарисао и другу објаву у којој Сакс примећује да демократе у Конгресу гласају за доделу америчког новца и машу заставама друге државе, тј. Украјине, називајући себе притом патриотама, док оне који се залажу за заштиту сопствених граница називају "агентима страног утицаја".

"Лудило", оценио је Маск.

Представнички дом је јуче усвојио закон о додели преко 61 милијарде долара Украјини. Сада је преостало да се о томе изјасни амерички Сенат, који је под контролом демократа, што је предуслов да закон буде достављен на потпис председнику Џозефу Бајдену и очекује се да би то могло да се догоди већ наредне седмице.

Поред тога, усвојен је и предлог закона који је садржао одредбу о конфискацији руске суверене имовине у корист Украјине.

Како је рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, одлука Представничког дома да помогне Кијеву ће додатно да упропастити Украјину и обогатити Сједињене Америчке Државе.

image
VV inauguration
banner