Свет

Шала се обистинила: Имигрант из Лаоса који се лечи од канцера освојио џекпот од 1,3 милијарде долара

Ченг Чарли Сифан из Портленда је радио као механичар у ваздухопловној компанији, а недељама пре извлачења исписивао је бројеве за игру на парчету папира, спавао са њим испод јастука и молио се да победи
Шала се обистинила: Имигрант из Лаоса који се лечи од канцера освојио џекпот од 1,3 милијарде долара© AP Photo/Jenny Kane

Један од добитника историјског "Пауербол џекпота" од 1,3 милијарде долара прошлог месеца је имигрант из Лаоса који је боловао од рака осам година и прошле недеље је имао последњу хемотерапију.

Ченг Чарли Сифан из Портланда рекао је на конференцији за новинаре коју је одржала Лутрија Орегона да ће он и његова супруга Дуанпен равноправно поделити награду са пријатељицом Лаизом Чао која је дала 100 долара да са њима купи неколико тикета. Њима ће након пореза остати 422 милиона долара.

"Моћи ћу да обезбедим своју породицу и своје здравље", рекао је он и додао да ће наћи доброг доктора, преноси "Глас Америке".

Као пацијент који се лечи од рака, Сифан се пита колико ће још живети и да ли ће имати времена да потроши новац. Након што су заједно уплатили тикет, Чао је послала фотографију листића Сифану и рекла да су постали милијардери.

"То је била шала пре самог извлачења, али већ сутра се обистинила", каже Сифан.

Он је испричао да је рођен у Лаосу пре 46 година и да се преселио на Тајланд 1987. године, пре него што је емигрирао у Америку 1994. године.

Он је на конференцији за новинаре носио појас етничке групе Лу Муен из југоисточне Азије са коренима у јужној Кини. Припадници те групе су били пољопривредници и помагали америчким снагама током рата у Вијетнаму, а након сукоба хиљаде породица побегло је на Тајланд да би избегле одмазду и на крају су се населиле у САД, посебно дуж западне обале.

Средњу школу је завршио 1996. и живи у Портленду већ 30 година. Радио је као механичар у ваздухопловној компанији, а недељама пре извлачења исписивао је бројеве за игру на парчету папира, спавао са њим испод јастука и молио се да победи.

Победнички тикет продат је почетком априла у продавници у Портланду, чиме је прекинут низ без добитака који је трајао више од три месеца. Лутрија Орегона је саопштила да је морала да спроведе процес провере пре него што објави идентитет особе која се јавила да преузме награду.

Према закону Орегона, уз неколико изузетака, победници лутрије не могу остати анонимни и имају годину дана да преузму главну награду. Џекпот има готовинску вредност од 621 милион долара пре опорезивања ако победник одлучи да узме комплетан износ, уместо да му се исплаћује током 30 година.

Награда подлеже федералном и државним порезима у Орегону. Награда од 1,3 милијарде долара је четврти највећи џекпот у историји и осми по величини међу америчким џекпот играма, према подацима Лутрије Орегона. Највећи амерички џекпот освојен на лутрији био је 2,04 милијарде долара у Калифорнији 2022. године.

image