Свет

САД у страху и од руског антивирусног софтвера: "Касперски лаб" је претња

Сједињене Државе намеравају да забране Американцима коришћење софтвера "Касперски лаб", јер страхују да Москва користи податке за хаковање или шпијунирање америчких компанија и грађана
САД у страху и од руског антивирусног софтвера: "Касперски лаб" је претњаGetty © Budrul Chukrut/SOPA Images/LightRocket

Вашингтон планира да забрани америчким предузећима и појединцима да користе софтвер који је креирала руска компанија за сајбер безбедност "Касперски лаб", јавља Си-Ен-Ен, позивајући се на пет неименованих владиних званичника.

Према њиховим речима, забрана је оправдана "разлозима националне безбедности" и може бити уведена већ овог месеца.

Како се наводи, циљ је да се ублаже ризици које софтвер руске компаније наводно представља за "критичну америчку инфраструктуру".

"Као део припремe за тај потез, Министарство трговине САД донело је одлуку да забрани одређене трансакције између руске компаније за сајбер безбедност и америчких грађана", наводи Си-Ен-Ен.

Додаје се да америчке власти верују да Москва користи податке које добија од "Касперски лаб-а" за хаковање или шпијунирање америчких компанија и грађана.

Министарство за унутрашњу безбедност САД забранило је 2017. године употребу производа "Касперски лаб-а" федералним властима због сумње у повезаност компаније са руским обавештајним службама, али се та мера није односила на појединце и компаније.

Руска компанија је тада саопштила да је разочарана америчком забраном јер власти нису пружиле доказе о везама са руским обавештајним службама, напоменувши да су оптужбе засноване на лажним наводима.

Удео компаније "Касперски лаб" на америчком тржишту заштите уређаја крајњих корисника у 2016. износио је 4,3 одсто, а у 2017. смањен је на 3,8 одсто. Данас производе компаније користи више од 400 милиона људи и 240.000 компанија широм света.

Наиме, компанија "Епл" је раније платила казну од 906 милиона рубаља (10,1 милион долара) Русији у оквиру тужбе коју је 2020. поднела руска компанија за сајбер безбедност "Касперски лаб". 

Компанија је проглашена кривом за ограничавање конкуренције у својој продавници апликација након што је, како се наводи, неправедно одбила програм родитељске контроле компаније "Касперски лаб".

image