Свет

Десетогодишњим уговором с Украјином Бајден ће спречити будућег председника да оконча рат

Све сугерише да ће се рат продужити, односно да преговори нису у опцији упркос томе што се готово свакодневно ређају извештаји о пропасти украјинске војске на фронту
Десетогодишњим уговором с Украјином Бајден ће спречити будућег председника да оконча ратGetty © Photo by Ukrainian Presidency / Handout/Anadolu via Getty Images

Потенцијални десетогодишњи споразум између Украјине и САД заправо треба да обезбеди финансирање Кијева и у случају победе Доналда Трампа на председничким изборима у новембру у Сједињеним Државама, то јест да онеспособи две будуће администрације да промене америчку политику према бившој совјетској држави.

"Циљ је да се осигура да Украјина у будућности буде довољно јака да одврати Русију од поновног напада. Непосредно, западни савезници Украјине се надају да ће обесхрабрити Кремљ да мисли да може да сачека, након Бајденове администрације, потенцијално наклоњенијег наследника у Белој кући", писао је "Волстрит џорнал" још у августу 2023.

У прошлогодишњем тексту "САД и савезници настоје да осигурају дугорочну војну помоћ Украјини како би показали одлучност Запада" амерички лист наводи и да западни званичници траже начине да обезбеде подршку Украјини и ограниче будуће владе да промене мишљење на ту тему у светлу потенцијалног Трамповог реизбора који ће настојати да смањи помоћ.

На то је указао и амерички инвеститор и милијардер Дејвид Сакс у објави на Иксу, где је написао да је недавно усвојени пакет помоћи Украјини од 61 милијарде долара тек почетак, односно да два наредна председника САД неће моћи да промене одлуку о подржавању Кијева.

"Зеленски је објавио да Украјина ради на безбедносном споразуму са САД који ће осигурати подршку током десет година. Она 61 милијарда је била тек почетак. Будућа два председника неће моћи ово да откажу", написао је Сакс.

Све, дакле, сугерише да ће се рат продужити, односно да преговори нису у опцији упркос томе што се готово свакодневно ређају извештаји о пропасти украјинске војске на фронту.

С тим у вези, тренутно руководства ЕУ и НАТО-а "притискају" владе Грчке и Шпаније да Кијеву поклоне системе "патриот" које поседују, образлажући да им нису хитно потребни као Украјини.

Такође, Кијев је раније потписао десетогодишњи безбедносни споразум са Великом Британијом

image