Свет

"Нешенел интерест": Бацање пара, Америка не зна шта је победа у Украјини

Нека Европљани сами процене да ли су угрожени или не због сукоба у Украјини, пише овај лист. Европа се тренутно не понаша као да је угрожена, и Америка би требало да поштује ту процену
"Нешенел интерест": Бацање пара, Америка не зна шта је победа у Украјиниwww.globallookpress.com © Nina Liashonok

Пошто су управо усвојиле пакет помоћи од 95 милијарди долара, од којих ће велики део бити послат Украјини, могло бисмо да очекујмо да ће САД јасно дефинисати како би требало да изгледа победа у Украјини, пише "Нешенел интерест".

Али, САД немају појма о томе како изгледа победа над Русијом у Украјини. Да ли је реч о повратку на границе Украјине пре 2014, исцрпљивању руских ресурса или колапсу режима Владимира Путина?

То остаје нејасно. Већина америчких званичника говори о нејасним флоскулама попут одбране демократије и о борби против тираније.

Упркос огромној инфузији америчког новца, Украјинци нису у стању да остваре праву војну победу против Руса. Уместо тога, америчка помоћ ће само продужити сукоб. Можда је у томе поента.

Џон Миршајмер у тексту "Трагедија политике великих сила" расправља о идеји да држава може да намами противника да продужи неки сукоб и да тако исцрпљује његове ресурсе. Да ли САД намерно маме Русију у овај сукоб и продужавају руско-украјински рат, у циљу исцрпљивања руских ресурса?

Совјетски Савез се исцрпио се до тачке колапса делом због инвазије и окупације Авганистана. Американци су, преко ЦИА, помагали авганистански отпор слањем новца и оружја. Можда САД играју исту улогу као у совјетско-авганистанском сукобу?

Заправо, Украјина мало значи за интересе САД. Ако оставимо по страни реторику о демократији, САД добијају мало или ништа од исхода овог рата. Наравно, САД желе да спрече  руску хегемонију у Европи, али то је мало вероватан исход.

Чињеница је да водеће европске силе – Немачка, Француска и Британца – нису желеле да на сваки начин бране Украјину, а на то би Американци требало да обрате пажњу.

Другим речима, ако Немачкој није стало до тога да ли ће Русија победити у Украјини, онда ни САД не би требало да брину. Нека Европљани сами процене да ли су угрожени или не. Европа се тренутно не понаша као да је угрожена, и Америка би требало да поштује ту процену.

Пошто САД нису заинтересоване за исход руско-украјинског сукоба, закључује НИ, наставак улагања у овај сукоб је у суштини бацање новца.

image