Свет

Зеленски и Сунак потписали споразум: На снази је све док Украјина не уђе у НАТО

Велика Британија је постала прва држава Г7 која је пристала да Украјини и званично обећа безбедносне гаранције и то у јеку руско-украјинског сукоба
Зеленски и Сунак потписали споразум: На снази је све док Украјина не уђе у НАТО© Tanjug/Stefan Rousseau/Pool via AP

Премијер Велике Британије Риши Сунак и председник Украјине Владимир Зеленски данас су и званично потписали споразум о безбедносним гаранцијама за Кијев, јавља украјинска редакција "Европске правде". 

Како се наводи, споразум ће бити на снази све док Украјина не уђе у НАТО, а за сада је, како преноси УНИАН, потписан да траје максимум 10 година, с тим што може бити продужен по потреби.

На церемонији потписивања документа, председник Украјине је поручио да је закључен "нови безбедносни споразум, који је без преседана" и истакао да односи Лондона и Кијева никада до сада нису били на тако високом нивоу.

"Данас је дан када се историја Европе променила. То (споразум) није само декларација, то је реалност, која ће уследети захваљујући нашој сарадњи, и, конкретно, безбедносним гаранцијама од изузетне глобалне силе Велике Британије", истакао је Зеленски, преноси УНИАН.

"Да су овакве гаранције постигнуте 1991. године, посебно са Великом Британијом, рат не би ни почео", додао је одмах затим.

"Посебно ценим то што Уједињено Краљевство подржава улазак Украјине у НАТО и признаје да је безбедност Украјине део укупне евроатлантске безбедности. Управо због тога ће дате гаранције важити до нашег уласка у НАТО", прокоментарисао је још Зеленски.

Како је појаснио, Украјина се са Британијом договорила о безбедности у свим областима: на копну, у ваздуху, на мору и у сајбер простору, о широкој политичкој интеракцији и, детаљно, о ​​оружју.

Споразум предвиђа и да ће Украјина од Лондона сваке године добијати помоћ, која ће само током 2024. износити 2,5 милијарди фунти. То је, иначе, највећи пакет помоћи који су Енглези дали Украјинцима од 2022. године.

"Велика Британија данас најављује највећи пакет одбрамбене помоћи Украјини од почетка рата, који износи 2,5 милијарди фунти. То ће значити више безбедности, више противтенковског наоружања, више пројектила, стотине хиљада нових артиљеријских граната, обуку хиљада украјинских морнара", рекао је Сунак на заједничкој конференцији за новинаре са украјинским председником Володимиром Зеленским у Кијеву, преноси Укринформ.

Заједнички задатак Кијева и Лондона, како каже, је да се прво зауставе руски напади, ојача Украјина, а затим да Кијев добије гаранције да сличног напада на Украјину више никад неће бити. 

Ипак, "Страна.уа" истиче да споразум не значи да ће Лондон аутоматски ступити у рат са Русијом, у случају да Русија, како је то Сунак рекао на конференцији, "поново нападне".

Уколико се то деси, Лондон ће "обезбедити Украјини ту подршку која ће јој бити потребна", рекао је британски премијер. 

Ово је, подсетимо, први споразум који је са Кијевом потписан у сфери безбедности, а о којем се говорило да треба да буде формализован и спроведен у дело током прошлогодишњег НАТО самита у Виљнусу између Украјине, земаља Г7 и неких других држава, пише украјинска редакција "Европске правде". 

Ипак, иако су декларацију о подршци Украјини у Виљнусу потписале све државе Г7, до сада је само Велика Британија, и то данас, учинила конкретан корак усмерен ка давању безбедносних гаранција Кијеву. 

Непосредно пред данашњу посету Сунака Кијеву, Влада Уједињеног Краљевства поручила је да ће Лондон потписивањем договора постати прва држава Г7, која ће са Кијевом закључити конкретан безбедносни споразум, и Украјини обезбедити конкретне безбедносне гаранције, што су и друге земље Велике седморке раније рекле да ће учинити. 

Безбедносни споразум, који су потписали Сунак и Зеленски, претпоставља да ће Лондон од сада бити у обавези да пружи консултације Кијеву "уколико Русија некада поново нападне" Украјину, и да јој обезбеди "брзу и дугорочну подршку" у одбрамбеном сектору.

Такође, Лондон се споразумом обавезао да ће са Кијевом делити обавештајне податке, сарађивати у сајбер сфери и одбрамбеној индустрији, и обезбедити војну и медицинску помоћ.

image