Свет

Кинески професори упозоравају на "културу страха" на Универзитету на Флориди: Закон нас дискриминише

Закон Флориде забрањује државним универзитетима да ангажују људе из земаља које изазивају забринутост, попут Кине, Северне Коре, Русије или Ирана, због чега су тужбу поднели кинески професори и академци
Кинески професори упозоравају на "културу страха" на Универзитету на Флориди: Закон нас дискриминишеwww.globallookpress.com © © Cfoto

Професор Универзитета Флориде Женгфеј Гуан, кинески држављанин са законитим сталним боравком у овој америчкој савезној држави, и два кинеска студента Интернационалног универзитета Флориде поднели су тужбу прошлог месеца тражећи да се обустави примена закона који државним универзитетима забрањује "уговоре" са људима из "земаља које изазивају забринутости", међу којима су Кина, Иран, Венецуела, Сирија, Русија, Северна Кореја и Куба.

У пракси, то је довело до тога да државни универзитети избегавају да ангажују студенте из тих земаља за асистентске позиције, наводи се у тужби, пише "Политико".

Закон ће имати далекосежне ефекте на систем високог образовања на Флориди, упозоравају Гуан и други критичари, слабећи квалитет истраживања на универзитету и стварајући "културу страха" међу студентима и истраживачима из ових земаља.

Ова политика је један од корака опсежне кампање гувернера Рона Десантиса за ограничавање утицаја Кине и њених инвестиција у овој држави, при чему гувернер често наводи забринутост за националну безбедност када је реч о утицају далекоисточне земље у бизнису и политици Флориде.

Када је прошле године потписао закон који се односи на универзитете, Десантис је изјавио да је он намењен сузбијању "подметања" у високом образовању.

На питање о тужби, портпарол Десантиса Џулија Фридланд прецизирала је да његов тим и даље верује да је "закон уставан" и није коментарисала даље. 

Гуан каже да је закон зауставио његово истраживање економије пољопривреде. Првобитно је примио 18 кандидата за дипломског или постдокторског асистента, а најбоља особа за посао је на крају био кинески кандидат, рекао је Гуан. Отприлике четвртина кандидата била је из за САД "проблематичних земаља", а сви су били међународни академци.

Пошто закон прецизира да се могу направити неки изузеци, Гуан је желео је да види да ли још увек може да ангажује најбољег кандидата по његовом избору. Међутим, након четири месеца разговора са Одбором гувернера и нејасних одговора, Гуан каже да је кандидат изабрао други универзитет због "дискриминаторног утицаја закона на појединце из Кине", наводи се у тужби.

Гуан је рекао да је у почетку мислио да ће закон утицати на сарадњу између универзитета Кине и Флориде, али не и на његов рад. Сада, након што је гледао како одбор одуговлачи са одобравањем његовог захтева, одлучио је да поднесе тужбу. Ако то не успе, он ће напустити своју функцију.

"Мислим да ово више није место за мене", рекао је Гуан.

Универзитет Флорида није страна у овом случају, а портпарол је одбио да га коментарише.

Поред Гуана, државу туже и студенти Међународног универзитета на Флориди, Жипенг Јин и Жен Гуо. Њихова асистентска места и школарине на докторским програмима кампуса у Мајамију су стављени на чекање и они сада плаћају из свог џепа, према наводима у тужби.

Професор Универзитета на Флориди који је желео да остане анониман рекао је да је било мало упутстава администрације о томе како да се сналазе са одредбама закона, а универзитетско особље није сигурно шта да каже садашњим кинеским студентима са асистентским звањем који су забринути да ће их изгубити.

Други анонимни кинески професор Универзитета на Флориди, рекао је за "Политико" да су многе њихове кинеске колеге контактирали универзитета изван ове савезне државе који желе да их регрутују. Овај професор очекује да ће се универзитет суочити са спорим, али сталним одливом кадрова из земаља које изазивају забринутост, посебно Кине.

Гуанов адвокат Клеј Жу рекао је да верује да тужба представља снажан доказ да је закон дискриминаторан. Такође је рекао да ће тврдити да је државни закон прекорачен због преовлађујућих федералних закона о имиграцији који омогућавају запошљавање студената. Америчка унија за грађанске слободе такође подржава тужбу.

"Не желимо да 50 држава доноси сопствену спољну политику. Ово је веома опасан преседан и ми покушавамо да га зауставимо", рекао је Жу. 

image