Свет

Пропалестински протести на америчким унивезитетима: Полиција хапси, Колумбија суспендује студенте

Стотине студената у Сједињеним Државама ухапшено је на протестима подршке Палестини, преносе локални медији
Пропалестински протести на америчким унивезитетима: Полиција хапси, Колумбија суспендује студенте© Tanjug/AP Photo/Stefan Jeremiah

Скупови подршке Палестинцима организовани су у више од 20 универзитетских кампуса у САД упркос претњама универзитетских власти да ће их суспендовати са наставе.

Полиција је користила сузавац и шок бомбе у растурању протеста на Универзитету Тексас и том приликом је најмање 40 студената ухапшено.

Неки студенти су се опирали хапшењу и полицајци су морали да их вуку, док су други узвикивали "срамота" и поливали полицијски аутобус водом.

Сукоби полиције и активиста дешавају се на колеџима широм САД где студенти траже да Израел оконча рат против Хамаса у Појасу Газе. Студенти укључени у демонстрације позивају универзитете и америчку владу да прекину везе са израелским властима и војском.

Више од 800 демонстраната ухапшено је у америчким кампусима од 18. априла, укључујући више од 200 на четири универзитета у суботу, наводи "Њујорк тајмс".

Универзитет Колумбија почео је да суспендује студенте који су учествовали у протестима након што је у понедељак истекао рок за напуштање кампа у кампусу у Њујорку. Студенти одбијају да напусте импровизовани камп, који садржи десетине шатора.

Бела кућа је осудила део реторике која се чула током протеста, оптужујући активисте да узвикују антисемитске слогане и застрашују јеврејске студенте. "Ове опасне, ужасне изјаве преврћу стомак и требало би да служе као позив за буђење. Ужасно је залагати се за убиство Јевреја", рекао је заменик секретара за штампу Беле куће Ендрју Бејтс.

image