Свет

Председница Харварда оптужена да је плагирала докторат

Оптужбе долазе пошто су лидери три високошколске америчке установе саслушани у Конгресу, где је затражено да Грејова поднесе оставку будући да није хтела да ускрати упис студентима који подржавају Хамас
Председница Харварда оптужена да је плагирала докторатGetty © Photo by Kevin Dietsch/Getty Images

Председница Универзитета Харвард Клодин Геј оптужена је да је плагирала бројне делове свог доктората из 1997, а након саслушања у Конгресу на тему антисемитизма на факултету на чијем се челу налази.

У документима које су новинари Кристофер Руфо и Крис Брунет објавили на Иксу упоређени су делови дисертације политиколога Геј с ранијим радовима неколико аутора и научника – поједини пасуси се од речи до речи подударају.

Тиме је прекршена политика Харварда о парафразирању која прописује да се преузети одломци морају у потпуности преформулисати; уколико је садржај близак оригиналу, реч је о плагијату чак и ако се наводи да се ради о цитату.

Гејова је у изјави за "Бостон глоб" одбацила оптужбе и истакла да се увек придржавала високих академских стандарда.

Уз то портал "Вашингтон фри бикон" тврди да су спорна и четири рада које је Гејова објавила између 1993. и 2017, те да је тако председница Харварда прекршила основни принцип академског интегритета.

Оптужбе за плагијат долазе пошто су председници три високошколске установе (Харвард, Универзитет Пенсилванија, Технолошки институт Масачусетса) у САД позвани на саслушање у Конгрес у вези с наводним таласом антисемитизма који је захватио њихове кампусе.

Републиканка Елис Стефаник захтевала је да Грејова поднесе оставку будући да није хтела да ускрати упис студентима који подржавају Хамас.

Гејова је том приликом рекла да ће њена администрација казнити "говор мржње, непромишљен, увредљив" само уколико пређе у физичко насиље или циљано узнемиравање.

image
VV inauguration
banner