Свет

Блумберг: Бернар Арно први на листи најбогатијих, Маск на трећем месту

Богатство француског бизнисмена процењено је на 215 милијарди долара и од почетка године повећано је за седам милијарди долара
Блумберг: Бернар Арно први на листи најбогатијих, Маск на трећем местуwww.globallookpress.com © © IMAGO/Vincent Isore

Француски бизнисмен Бернар Арно, који има контролни пакет акција у холдингу ЛВМХ, водећем светском произвођачу луксузне робе, налази се на првом месту на ранг листи најбогатијих људи света.

Према Блумберговој листи милијардера објављеној данас, Арноово богатство износи 215 милијарди долара и од почетка године повећано је за седам милијарди долара.

На другом месту је оснивач и бивши извршни директор Амазона Џеф Безос, чије се богатство процењује на 198 милијарди долара, укључујући 20,8 милијарди за колико је увећано од јануара.

Оснивач "Тесле" и "Спејс икса" Илон Маск је на трећем месту са 194 милијарде долара.

Међу десет најбогатијих људи на свету су оснивач платформе Мета Марк Закерберг (153 милијарде долара), оснивач Мајкрософта Бил Гејтс (149 милијарди долара), суоснивачи Гугла и Алфабета Лари Пејџ (146 милијарди долара) и Сергеј Брин (138 милијарди долара), бивши генерални директор Мајкрософта Стив Балмер (130 милијарди долара), амерички инвеститор и филантроп Ворен Бафет (132 милијарде долара) и оснивач и председник корпорације "Оракл" Лари Елисон (129 милијарди долара).

Како преносе руски медији, позивајући се на Блумбергову листу, од почетка године богатство најбогатијих привредника Русије порасло је за више од 15,8 милијарди долара.

Суоснивач компаније "Аврохим" Андреј Мељниченко зарадио је 5,51 милијарду долара прихода и тренутно је његово богатство процењено на 24,3 милијарде долара.

Богатство главног акционара компаније "Северстал" Алексеја Мордашова порасло је за 4,86 ​​милијарди долара и достигло 25,8 милијарди долара.

Истовремено, Владимир Лисин, председник управног одбора компаније НЛМК, зарадио је од почетка године 3,62 милијарде долара, повећавши своје богатство на 27,6 милијарди долара.

Богатство Алишира Усманова, акционара највећег руског произвођача руде гвожђа "Металоинвест", смањено је за 2,24 милијарде долара на 18,8 милијарди долара.

Једини Украјинац на листи је Ринат Ахметов, који се налази на 438. месту са богатством од 6,34 милијарде долара. Његови приходи од почетка године порасли су за 499 милиона долара.

Агенција Блумберг од марта 2012. године објављује податке о богатству 500 најбогатијих људи света.

image