Економија

Најбогатијих један одсто у САД постало "теже" за два билиона долара

Комбиновано богатство најбогатијих људи у САД порасло је на 44,6 билиона долара, према подацима америчких Федералних резерви
Најбогатијих један одсто у САД постало "теже" за два билиона долараGetty © Alfred Gescheidt/Getty Images

Најбогатији Американци постали су још богатији прошле године и сада су укупно "тешки" 44,6 билиона долара (44.600 милијарди) захваљујући скоковима на берзи, известио је у четвртак "Си-Ен-Би-Си", позивајући се на нове податке Федералних резерви.

Федералне резерве дефинишу најбогатијих један одсто грађана САД као оне чије лично богатство износи више од 11 милиона долара. Комбинована нето имовина тог сталежа је у последњем тромесечју прошле године порасла за око два билиона долара, наводи америчка мрежа.  

До тога долази највећим делом због скока на берзи крајем године, пошто је вредност корпоративних акција и удела у заједничким фондовима које поседују најбогатији грађани САД нагло порасла са 17,65 билиона долара на 19,7 билиона долара.

Американци средње класе такође су наводно забележили повећање свог богатства, али подаци Федералних резерви показују да су од скокова на берзи највише имали користи најбогатији. 

Како наводи "Си-Ен-Би-Си", десет одсто најбогатијих Американаца држи 87 одсто појединачних акција и заједничких фондова, од чега половина припада онима који чине најбогатијих један одсто, који су уједно власници 30 одсто комбинованог богатства. 

Овим се наставља берзански бум који је почео 2020. усред пандемије ковид 19, наводи "Си-Ен-Би-Си". Од тада, нето богатство најбогатијих један одсто порасло је за око 15 билиона долара, односно за скоро 50 одсто.

Иако је током 2021. и 2022. била у паду, неједнакост у САД је поново почела да расте 2023. године, наводи америчка мрежа и додаје да се јаз између богатих и сиромашних вратио на нивое пре пандемије. 

Неједнакост, која је била у паду 2021. и 2022. године, поново је почела да расте 2023. године, наводи се у медијима, напомињући да се јаз у богатству вратио на нивое какви су били пре пандемије.

image
VV inauguration
banner