Свет

Најбогатија краљевска породица у Европи гради финансијску империју вредну 300 милијарди евра

Компанија краљевске породице за приватно банкарство и управљање имовином, "ЛГТ група", у протеклих десет година више је него удвостручила своје приходе
Најбогатија краљевска породица у Европи гради финансијску империју вредну 300 милијарди евраwww.globallookpress.com © © Nieboer

Финансијска империја принца Ханса-Адама Другог из Лихтенштајна цвета у свом главном подручју пословања: управљању новцем супер-богатих.

Компанија краљевске породице за приватно банкарство и управљање имовином "ЛГТ група" пријавила је рекордан приход прошлог месеца од готово 306 милијарди швајцарских франака (334 милијарди долара) од краја јуна, што је повећање од шест одсто од краја прошле године.

Компанија чије је седиште у Вандузу прошлог месеца је купила фирму за управљање фондовима "Абрдн Плц" у Великој Британији и Њу Џерсију и обавила још најмање три спољне инвестиције од 2021. године.

Стара око једног века, компанија је више него удвостручила своју имовину у протеклих десет година и повратила се од расипања пословања до којег је дошло након што су Сједињене Америчке Државе и друге земље почеле да се обрачунавају са офшор финансијским центрима током светске економске кризе 2008. године.

"ЛГТ" је међу компанијама које су почеле да упошљавају запослене "Креди Свиса", након што су остали без посла пошто је швајцарску банку преузела УБС група. Најмање шесторо њих из "Креди Свиса" прешло је у "ЛГТ" ове године, а како каже извршни директор "ЛГТ" приватног банкарства Оливије де Перего запошљавају интензивно. 

Успон ЛГТ-а омогућио је принцу Хансу-Адаму Другом да се успне више на лествици ултра-богатих и ојача своју позицију као најбогатији међу краљевским породицама. Према "Блумберговом" индексу милијардера, принц, који је једини власник "ЛГТ-а", сада је 215. најбогатији човек на свету са имовином вредном око 9,2 милијарде долара и попео се нагоре за 71 место у односу на почетак ове године.

За разлику од других европских монарха, попут британског краља Чарлса Трећег, лихтенштајнски принц највреднију имовину своје породице има у личном власништву, што га чини најстаријим богатством на "Блумберговој" листи будући да имовина принца и његове породице води порекло од имања које су купили у 12 веку.

"ЛГТ" је основан 1921. године са десет запослених, а управљање њом Ханс-Адам преузео је седамдесетих година прошлог века када га је отац задужио да реорганизује породичну империју пољуљану након експропријација током Другог светског рата, као и због лошег управљања. Након што је стабилизовао пословање, некадашњи приправник Лондонске банке проширио се ван граница матичне земље и отворио прву међународну филијалу у Хонг Конгу 1986, пре него што је ступио на трон као суверен Лихтенштајна. 

Осим "ЛГТ-а", краљевска породица Лихтенштајна поседује земљу и некретнине, као и богату уметничку колекцију у којој су дела Ван Дајка, Рубенса и Муриља. 

Вредност "ЛГТ-а", према "Блумберговом" индексу богатства, порасла је ове године 25 одсто. 

Као и Швајцарска, Лихтенштајн је био познат по својим законима о банкарској тајни, али је кнежевина повећала транспарентност, након што је Немачка користила податке украдене од "ЛГТ-а" за кривично гоњење утајивача пореза 2008. године.

Клијенти су тада почели да повлаче новац из ове највеће банке у Лихтенштајну, али је менаџмент банке успео да преокрене тај тренд 2010. Од краја те године до 2012, додали су око 22 милијарде швајцарских франака у нето приливу, што је више него троструко више од претходне три године, према подацима које је прикупио "Блумберг".

Други син принца Ханса-Адама, Макс, 54-годишњи бивши банкар "Џеј Пи Морган Чејса" сада је председник "ЛГТ групе", која већину свог новца зарађује од управљања богатством, али и инвестиција.

Он и његова породица су укључени у све главне одлуке, међу којима је била и куповина УБС-ове аустријске пословнице за управљање богатством 2021. године.

"ЛГТ" се такође вратио у Немачку прошле године где је отворио канцеларију за приватно банкарство у Хамбургу. Компанија планира да настави глобално ширење, иако је мало вероватно да ће у блиској будућности ући на нова тржишта.

"Ми смо тамо где желимо да будемо у погледу региона", наглашава Де Перего.

image
VV inauguration
banner