Свет

САД увеле нове санкције због Русије, на удару кинеске компаније

Сједињене Државе су претходно више пута поновиле упозорења да Кина треба да обустави подршку руској војсци
САД увеле нове санкције због Русије, на удару кинеске компанијеGetty © Wong Yu Liang

Сједињене Државе увеле су нови пакет санкција компанијама које су заобилазиле спровођење западних мера против Русије, укључујући и 20 фирми са седиштем у Кини и Хонгконгу.

Министарство финансија САД увело је санкције за 200 компанија, а Стејт департмент за више од 80, у једној од досад најопсежнијих акција против кинеских фирми у вези с "казненим мерама" Вашингтона против Руске Федерације, пренео је Ројтерс.

САД су претходно више пута поновиле упозорења да Кина треба да обустави подршку руској војсци, укључујући и током недавне посете америчке министарке финансија Џенет Јелен и америчког државног секретара Ентонија Блинкена Пекингу.

Најновији пакет санкција Министарства финансија САД усмерен је према 60 компанија у Азербејџану, Белгији, Кини, Русији, Турској, Уједињеним Арапским Емиратима и Словачкој, које су, како се наводи, омогућиле Русији да набави потребну технологију и опрему за војне сврхе.

Вашингтон покушава да спречи заобилажење санкција које је Запад увео Русији због рата у Украјини и због тога су САД већ увеле санкције компанијама из Кине, Турске и Уједињених Арапских Емирата.

image