Свет

Амерички медиј: Европа се дигла против Сједињених Држава због Русије

Према писању "Вашингтон поста", званичници ЕУ су одбили да конфискују руску имовину, страхујући да би то могло да наруши међународно право, да поткопа поверење инвеститора у евро и да изазове узвратне мере Русије
Амерички медиј: Европа се дигла против Сједињених Држава због Русије© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Европски званичници, упркос притисцима Вашингтона, одбијају да конфискују руску имовину, сматрајући такву одлуку потенцијалним кршењем међународног права, али и због чињенице да би узвратне мере Москве првенствено могле да утичу на чланице Европске уније, пише "Вашингтон пост".

На прошлонедељним годишњим састанцима Међународног монетарног фонда и Светске банке у Вашингтону, амерички званичници извршили су притисак на европске колеге да користе блокирану руску имовину, упркос противљењима, наводи се у чланку.

Током састанака, министарка финансија САД Џенет Јелен састала се са Европљанима у нади да ће постићи компромис.

Како напомиње саговорник листа, амерички савезници и партнери у Европи слажу се да је Украјини потребна већа помоћ, али не постоји консензус о конкретним питањима.

Према писању листа, званичници ЕУ су одбили да конфискују руску имовину, страхујући да би то могло да наруши међународно право, да поткопа поверење инвеститора у евро и да изазове узвратне мере Русије.

"Европски званичници су такође љути због инсистирања Америке јер се у њиховим трезорима налази највећи део замрзнуте руске имовине, и било каква руска одмазда би вероватно пала на Европу, а не на Сједињене Државе", наводи "Вашингтон пост".

Истовремено, представник америчког трезора, под условом анонимности, рекао је за публикацију да министарство сматра руску суверену имовину "одрживим средњорочним и дугорочним решењем за проблем финансирања" Украјине.

Осим тога, европски министри финансија такође страхују да би конфискација руске имовине могла да изазове одлив капитала са континента. С тим у вези, у чланку се наглашава да се "Сједињеним Америчким Државама предстоји дуготрајна борба" да обезбеде финансијска средства Украјини.

ЕУ, Канада, САД и Јапан замрзнуле су средства Русије у износу од око 300 милијарди долара након почетка специјалне војне операције. Од тога се око 5-6 милијарди долара налази се у Сједињеним Америчким Државама, а највећи део је у Европи, укључујући на међународној платформи "Јуроклир" у Белгији, где се чува 210 милијарди долара.

Дан раније, Представнички дом америчког Конгреса одобрио је предлог закона о конфискацији руске имовине у корист Украјине. То укључује "забрану одмрзавања суверене руске имовине", "овлашћење да се Украјини да надокнада коришћењем заплењене руске имовине" и "коришћење имовине за обнову Украјине".

image
VV inauguration
banner